Nieuws

Kleinste transistor ter wereld telt 7 atomen

Australische wetenschappers hebben de kleinste werkende transistor ter wereld gebouwd, met slechts zeven atomen.

Het toonaangevende maandblad Nature Nanotechnology bericht in zijn nieuwste nummer over dit technische hoogstandje. Een team wetenschappers van de universiteiten van New South Wales en Wisconsin-Madison gaat met de eer strijken.

Atomen vervangen
De onderzoekers slaagden erin om in een kwantumdot (een controleerbare kristalstructuur van silicium in dit geval) zeven siliciumatomen te vervangen door fosforatomen. Het resultaat is ’s werelds eerste elektronische apparaat dat bewust werd opgebouwd uit atomen.

[related_article id=”152275″]

De eerste scanning tunneling-microscoop, dat is het apparaat waarmee het team de zeven fosforatomen naar de juiste plaats bracht, werd al in 1981 ontworpen. Tot nu slaagde er echter niemand in om er werkende apparaten mee te ontwerpen.

Doorbraak
Hoewel deze nanotransistor niets meer kan dan zijn grote broers – elektronische signalen versterken en reguleren – is zijn ontwikkeling een doorbraak voor de verdere miniaturisering van computers. Dat vertelde een lid van het team, professor Michelle Simmons, aan de website Nanowerk.

“Het belang van deze verwezenlijking is dat we niet zomaar atomen in het wilde weg verplaatsen of ze bekijken door een microscoop, maar dat we ze bewust gemanipuleerd hebben en er met atoomprecisie een werkend elektronisch systeem mee hebben gebouwd. Dit is een belangrijke stap in de richting van ons einddoel: bewijzen dat het mogelijk is om een kwantumcomputer te bouwen uit silicium”, aldus Simmons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business