Er woedt een moddergevecht tussen de chipmakers Intel en Nvidia. Het nieuwste twistpunt is het stroomverbruik van Intelprocessors. De jongste ruzie begon toen de topman van Nvidia gevraagd werd naar zijn verwachtingen voor de nieuwste Intelchip, de Moorestown Z6 uit de Atomreeks. Het antwoord van Jen-Hsun Huang is niet erg vriendelijk: “Je kunt een olifant […]


Er woedt een moddergevecht tussen de chipmakers Intel en Nvidia. Het nieuwste twistpunt is het stroomverbruik van Intelprocessors.

De jongste ruzie begon toen de topman van Nvidia gevraagd werd naar zijn verwachtingen voor de nieuwste Intelchip, de Moorestown Z6 uit de Atomreeks. Het antwoord van Jen-Hsun Huang is niet erg vriendelijk: “Je kunt een olifant op dieet zetten, maar het blijft een olifant.” Daarmee zegt hij dat Intelchips te groot zijn en te veel energie vreten om in een smartphone te kunnen.

Intel laat zo’n uitspraak niet over zijn kant gaan. Anand Chandrasekher, een hooggeplaatste medewerker van Intel, reageert als volgt: “De beroemde Jen-Hsun moet zijn informatie nakijken en zijn berekeningen overdoen.”


[related_article id=”152275″]

Focus ligt elders
Chandrasekhers verdediging is dat Intel niet geprobeerd heeft om telefoonchips te maken met de Atom. “Intel kan het energieverbruik van een smartphone bereiken. Het is geen kwestie van een fysieke limiet, maar wel van focus en psychologie. Tot nu streefden we niet het energieverbruik van een smartphone na met een x86-chip.

De nieuwe Moorestown van Intel verbruikt al vijftig keer minder energie dan eerdere processors. En dit is nog maar een begin, want de opvolger Medfield zal omschakelen naar de 32-nanometertechnologie. Dat is een geavanceerder productieproces dan die van de huidige chips van 45 nanometer.

Intel is ook aan het overwegen om de zogenaamde baseband-chips te maken. Die worden nu door Qualcomm, ST-Ericsson en Infineon gemaakt en leveren de 3G-technologie in telefoons. Intel heeft zo’n chip niet in huis, en dat betekent ook dat ze geen 3G kunnen integreren in hun huidige aanbod.