MasterCard Worldwide maakt zijn technologie voor betalingen en datadiensten open als API’s, oftewel programmeerinterfaces. Het initiatief moet nieuwe betalingstoepassingen mogelijk maken. Door de technologie voor betalingen vrij te geven hoopt MasterCard dat programmeurs er nieuwe toepassingen mee gaan schrijven. De technologie moet leiden tot nieuwe projecten rond e-commerce en mobiele betalingen. De API’s worden beschikbaar […]

Advertentie

MasterCard Worldwide maakt zijn technologie voor betalingen en datadiensten open als API’s, oftewel programmeerinterfaces. Het initiatief moet nieuwe betalingstoepassingen mogelijk maken.

Door de technologie voor betalingen vrij te geven hoopt MasterCard dat programmeurs er nieuwe toepassingen mee gaan schrijven. De technologie moet leiden tot nieuwe projecten rond e-commerce en mobiele betalingen.

De API’s worden beschikbaar gesteld op een nieuw portaal voor ontwikkelaars dat later dit jaar online komt. MasterCard gaat ook nog technische documentatie leveren, ontwikkelkits (SDK’s), voorbeeldcode, referentiegidsen en virtuele testomgevingen.

Gebruik de massa
Met de API’s hoopt MasterCard dat het publiek interessante projecten gaat starten. Zo hopen ze innovatie in gang te zetten rond e-commerce en mobiele betalingen. Ze zouden ook graag zien dat er meer mash-ups komen, waarbij gegevens uit verschillende bronnen worden samengebundeld.

Het voordeel voor MasterCard is dat ze zo ook een belangrijke speler worden in online betalingen. Omdat ze zelf niet de ontwikkeling hoeven te doen, wordt voor hen de kans op succes groter. Wie vaker schiet, heeft ook meer kans om de roos te treffen.

Het programma wordt niet zomaar toegankelijk voor iedereen. MasterCard moet jou eerst goedkeuren als ontwikkelaar voor je aan de slag kan.

PayPal achterna
Vorig jaar heeft de online betaaldienst PayPal al zijn API opengegooid voor ontwikkelaars. Zij hebben ook al belangrijke partners voor online betalingen zoals Facebook, Salesforce.com en IBM.

Een voorbeeld van een succesvol project dat is ontstaan door de open API’s is Bump. Dat is een toepassing waarmee je geld van de ene telefoon naar de andere kan versluizen door ze tegen elkaar te klinken. Die toepassing werd meer dan een miljoen keer gedownload nadat ze was uitgebracht.

Advertentie