Nieuws

Arme kinderen krijgen tablet

One Laptop Per Child, de non-profitorganisatie die al jaren bezig is met de ontwikkeling van een spotgoedkope laptop voor kansarme kinderen, springt mee op de tabletkar.

Het nieuwe toestel van de Amerikaanse organisatie zal gebaseerd worden op het Moby-tabletprototype van chipmaker Marvell Technology. Deze werd eerder dit jaar al voorgesteld en zou rond de 99 dollar moeten kosten.

Scholen
Nicholas Negroponte, stichter van One Laptop Per Child (OLPC), maakt zich sterk dat zijn organisatie die prijs kan aanhouden. Hardwarefabrikant Marvell zou zijn tablet immers in grote hoeveelheden aan scholen en ziekenhuizen willen slijten en zo de prijs kunnen drukken.

[related_article id=”152275″]

De nieuwe tablet zou dus minder dan de helft van de XO-laptop van OLPC moeten kosten. Die wordt voor ongeveer tweehonderd dollar verkocht aan overheden en organisaties in landen als Afghanistan en Uruguay. Al was de vooropgestelde prijs 100 dollar of minder. Die werd echter nooit gehaald.

Toetsenbord
Zo vielen onder meer de ontwikkelingskosten van het toetsenbord, omdat in sommige landen een ander alfabet wordt gebruikt, hoger uit dan verwacht. Op een tabletcomputer kan het toetsenbord softwarematig worden aangepast.

De nieuwe tablets zullen sowieso één camera krijgen en misschien zelfs twee. Verder is er wifiverbinding met het internet, ondersteuning voor multitouchcommando’s en genoeg paardenkracht voor HD- en 3D-video voorzien.

Android en Linux
Als besturingssysteem kiest Negroponte volgens het persagentschap AP voor een Linuxvariant. Al zal de eerste generatie waarschijnlijk uitgerust worden met Googles besturingssysteem Android.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business