Nieuws

Read It Later Digest bèta

De nieuwe Read It Later Digest bundelt online informatie op een aangename manier. Maar de prijs doet ons wel even slikken.

We leerden Read It Later kennen als een browserextensie die het consumeren van online informatie een stuk plezieriger maakt. De nieuwe startpagina Digest doet hier nog een schepje bovenop.

Stuit je regelmatig op interessante artikelen die je graag wilt lezen, maar die niet meteen een plek bij je favorieten waard zijn? Read It Later vormde deze berg om tot een handige leeslijst en gaf je met ondersteuning voor mobiele platforms (iPhone, Android) en offline synchronisatie de gelegenheid om ze op een onbewaakt moment te lezen en te schrappen.

Veel lezen, weinig tijd
Read It Later leed wel aan hetzelfde euvel als RSS, webfavorieten en e-mail: te veel te lezen en te weinig tijd. Digest, een slimme startpagina voor je uitpuilende stapel Read It Later-artikelen, doorgraaft je leeslijst op trefwoorden en deelt ze automatisch op in categorieën. Het geeft die vervolgens chronologisch weer in een aantrekkelijke startpagina.

Veruit onze favoriete eigenschap van deze sorteermethode is Digests vermogen om video’s te filteren en apart weer te geven. Het doet dit bovendien per categorie, zodat je tijdverslindende video’s eenvoudig apart kunt houden.

Via een eenvoudig optiemenu kun je snel je eigen categorieën maken. Je kunt helaas maar tien hoofdstukken toevoegen aan de titelbalk, waarbij je telkens een categorienaam kiest en daar je eigen trefwoorden aan koppelt. We hadden graag meerdere rijen met categorieën gezien. Ook een zoekfunctie ontbreekt, al is die er wel in de browserextensie.

Zwevende knop
Als artikelen in het foute onderdeel opduiken, kun je via een zwevende knop naast de bewuste pagina aangeven dat hij verkeerd is gesorteerd. Het is ook mogelijk om pagina’s na het lezen direct uit de lijst te verwijderen.

Artikelen lezen in Digest is erg prettig, omdat de pagina’s weergegeven worden in een previewvenster in plaats van in een nieuw tabblad voor elk artikel. De tekstlay-out is aan te passen bij kleine lettertjes en pagina’s zijn snel te versturen via sociale diensten als Twitter, Facebook en 263 (!) anderen.

Bovendien worden tekst en afbeeldingen getoond in een wit venster en heb je geen last van advertenties. We komen een paar pagina’s tegen waarvan de inhoud niet goed in beeld verschijnt. Maar omdat Digest nog in de bètafase verkeert, hechten we daar niet al te veel waarde aan.

Net als bij een echte krant is het mogelijk om je Digest-leeslijst met anderen te delen. Via de functie Share maak je de URL openbaar, zodat je die via mail kunt versturen. De maker verbiedt wel pornografisch materiaal. We vinden dat het te lang duurt voor Digest nieuwe artikelen heeft gesorteerd en toegevoegd.

Volgens de ontwikkelaar heeft het algoritme tijd nodig om te sorteren en is de online krant niet bedoeld voor voortdurend gebruik. Daar hebben we begrip voor, maar zelfs na een uur wachten is het aantal artikelen in de wachtrij niet geslonken. We zijn extra kritisch, omdat Digest in zijn bètafase al 5 dollar kost. Gedurfd, want vergelijkbare afgewerkte diensten zijn gewoon gratis.

Het is ook nog niet duidelijk wat de prijs wordt voor de definitieve versie. We zouden tegen die tijd graag zien dat niet-betalende klanten langer moeten wachten op synchronisatie en betalende klanten voorrang krijgen.

Read It Later Digest brengt plezier en orde in online lezen en dat is een hele prestatie. Het slimme sorteren bespaart werk en de previewvensters rekenen af met lastige advertenties. We missen nog wel functionaliteit en hopen dat Digest sneller onze leeslijst op orde kan maken.

Read It Later Digest bèta
Prijs: 5 dollar (beta) (mei 2010)

PRO: video’s apart gesorteerd; advertenties verdwijnen tijdens het lezen; snel op te zetten; lettergrootte kan aangepast worden; mogelijkheid tot publiceren startpagina.
CONTRA: maximaal tien categorieën; zoekfunctie ontbreekt; lang wachten op verwerking nieuwe artikelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business