Nieuws

Review: De Sims 3 – Ambities

Ambities heeft als uitbreidingspakket iets minder extra's dan zijn voorganger, maar heeft wel het voordeel dat je sims niet naar het buitenland moeten om van de nieuwigheden te genieten. Een mooie uitbreiding van de echte basisgameplay, dus, waarmee de diehards weer enkele uren zoet zijn.

Tweede uitbreiding

Ambities is na Wereldavonturen het tweede echte uitbreidingspakket van de derde reeks van De Sims – kun jij nog volgen? Deze keer niks geen vakantie meer, het draait allemaal om werken. En degene die nog het hardst moet werken in deze uitbreiding ben jij, de speler. Zo zijn er vijf nieuwe baantjes waarmee je sims hun brood kunnen verdienen, en die hebben gemeen dat je tijdens het werk op hen moet babysitten. Brandweersims, bijvoorbeeld, verdwijnen niet langer acht uur lang in een ‘konijnenhol’, maar blijven de hele tijd onder jouw controle.
Van die nieuwe baantjes is spokenjager de leukste. Als ware ghostbuster zal je sim zijn buren van geesten en dode schoonmama’s verlossen. Het enige dat we hier missen, is de Ghostbuster-achtergrondmuziek, maar die kun je er zelf wel bij denken. Ook privédetective is een spannende nieuwe manier om je simbrood te verdienen. Rommel eens in iemand zijn vuilbak of zit de hele dag op uitkijk in een park, vermomd als struik, om verdachte activiteiten te vinden. Een brandweerman (of -vrouw) spendeert dan weer een groot deel van zijn tijd in de kazerne, wachtend op het alarm. Tenslotte zijn er nog  binnenhuisarchitecten en stylisten. Die laatste job is de perfecte manier om de ‘townies’, de sims die je niet zelf hebt gemaakt, van hun acute gebrek aan smaak af te helpen en zo de buurt op te waarderen. Als binnenhuisarchitect doe je hetzelfde met hun in tijgerprint gehulde living.

Hard labeur

Architecten en stylisten hebben wel het nadeel dat ze veel vergen van jou als speler. Iemands huis volledig herinrichten vraagt nu eenmaal wat aandacht, zeker als je het goed wil doen. Spokenjagers en brandweerlieden kunnen in principe hun eigen boontjes doppen, maar sims kennende zit de kans er altijd in dat ze verloren lopen. Probeer dus zeker in het begin de nieuwe jobs dus te beperken tot één of twee per huishouden. De carrières uit het basisspel zijn niet gek veel veranderd en die sims kan je dus nog met een gerust hart alleen laten. De nieuwe jobs geven je wel meer vrijheid om het leven van je sims te verbeteren of in de war te sturen. Een kwaadaardige sim? In plaats van de bewijsstukken die hij als privédetective gevonden heeft naar de politie te sturen, kan hij de sim in kwestie gaan chanteren. Gegarandeerd leven in de brouwerij.
Ook leuk is dat je Sims zich nu kunnen registreren als zelfstandige. Heb je een tuinier of artiest, dan kan die daar officieel zijn brood mee verdienen. Je sim krijgt ‘promotie’ naarmate hij meer kunst of groenten verkoopt. De hobby’s die dubbelen als zelfstandigenbaantje zijn onder meer schilderen en tuinieren. Ze worden in dit pakket nog uitgebreid met enkele nieuwe vaardigheden, zoals beeldhouwen en uitvinden. Uitvinders gaan aan de slag met oud ijzer om speelgoedjes, gadgets en vreemde technologische constructies in mekaar te steken. Er is zelfs sprake van een Simbot. Wel even opletten: uitvinders hebben de neiging dingen te laten ontploffen.
 

Het moeras in

Bij dit uitbreidingspakket horen ook weer enkele nieuwe levensdoelen en persoonlijkheidstrekjes, zoals ‘excentriek’, om je gekke professorsim nog meer op Gobelijn te laten lijken. Om je stylisten wat meer uitdagingen te geven, introduceert Ambities de tatoeage voor je sims. Kies je plekje, je (bijwijlen redelijk gek) motief en kleur, en je sim ziet er al weer wat ruiger uit. Bijzonder mooi is ook de nieuwe buurt die je bij dit pakket krijgt: Twinbrook. Een vrij kleine gemeenschap met een uitgebreid moeras aan de randen. Als je trouwens een oude buurt opent net nadat je ambities hebt geïnstalleerd, krijg je de vraag om een aantal nieuwe openbare gebouwen neer te poten, waaronder de broodnodige brandweerkazerne, een kapsalon voor je stylist en een heuse schroothoop, waar je uitvinders hun basismateriaal kunnen halen.
Een vreemde toevoeging is dat je sims vanaf nu de was moeten doen. Dat maakt het natuurlijk iets realistischer, maar het heeft de vervelende bijwerking dat sims met elke klerenwissel (voor ze naar bed gaan of in de douche stappen, bijvoorbeeld) de hele vloer bestrooien met vuile was. Ambities verandert ook nog enkele kleine dingetjes die vooral de bouwexperten leuk gaan vinden: kelders werken beter, je krijgt zuilen die meerdere verdiepingen hoog gaan, en daken kan je nu per sectie verhogen of verlagen. De buurten zelf zijn nu ook in beperkte mate aanpasbaar. Je kan als speler lege bouwgronden plaatsen, bijvoorbeeld, al zal dat nog in de buurt van een straat moeten blijven.

[related_article id=”160734″]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business