De Raptors van Western Digital staan al jaren te boek als de snelste harde schijven voor desktopgebruik. Alleen bleef hun opslagcapaciteit steken op een weinig indrukwekkende 300 GB. De vernieuwde VelociRaptor heeft nu 600 GB. Hij gaat meteen de concurrentie aan met de solidstatedrives. Hoge rotatiesnelheid Wie supersnelle opslag wil, kan moeilijk om de VelociRaptors […]

Advertentie

De Raptors van Western Digital staan al jaren te boek als de snelste harde schijven voor desktopgebruik. Alleen bleef hun opslagcapaciteit steken op een weinig indrukwekkende 300 GB.

De vernieuwde VelociRaptor heeft nu 600 GB. Hij gaat meteen de concurrentie aan met de solidstatedrives.

Hoge rotatiesnelheid
Wie supersnelle opslag wil, kan moeilijk om de VelociRaptors heen. Het geheim zit vooral in de hogere rotatiesnelheid van 10.000 toeren per minuut. Normale schijven draaien op maximaal 7.200 toeren, en voor notebookschijven is dat zelfs 5.400 toeren of minder. Naast het toerental moeten de hogere datadichtheid, een tot 32 MB verdubbeld cachegeheugen en de 6 Gbit/s snelle SATA-interface het verschil maken met de vorige generatie Raptors.

Opvallend is dat ook de nieuwe VelociRaptor een 2,5 inchschijf is, maar hij werd ingekapseld in een zogenaamde IcePack-behuizing. Die moet verkoeling brengen. De schijf uit het IcePack halen is mogelijk, maar dan vervalt wel de garantie. Niet dat het ontmantelen veel nut heeft: deze 2,5 inch VelociRaptor past simpelweg niet in een laptop, want daarvoor is hij te dik.

Geen bakplaat
Wat warmteontwikkeling betreft, kunnen we je geruststellen: een ei bakken op deze VelociRaptor is niet mogelijk. Hij blijft zelfs verbazingwekkend koel tijdens onze tests.

Toch hebben we gemengde gevoelens bij de Raptors. Van de Raptor-generatie met 74 GB opslagcapaciteit hebben we er zes in ons testlab in gebruik, en daarvan hebben de meeste in de loop der jaren de geest gegeven. Maar goed dus dat Western Digital standaard vijf jaar garantie geeft op deze toch wel bijzondere schijven.

Duidelijk onderscheid
We vergelijken de 600 GB VelociRaptor (hij bestaat ook met 450 GB) met een Western Digital Caviar Black schijf van één terabyte. Die laatste hoort bij de snelste conventionele 7.200 tpm-schijven die te vinden zijn. En uiteraard nemen we er ook een solidstatedrive bij, een van Intel met een capaciteit van 160 GB.

Opmerkelijk is dat de VelociRaptor zich duidelijk weet te onderscheiden van de gewone harde schijf, en de Intel SSD zelfs overtreft als het op sequentiële schrijfsnelheid aankomt (toevallig ook de achillespees van deze SSD). In applicatiegerichte benchmarks PCMark Vantage en bij willekeurige toegangspatronen – in het bijzonder kleine bestanden – blijft de SSD echter niet te kloppen.

De grote verdienste van deze VelociRaptor is dat hij hoge snelheden combineert met voldoende opslagcapaciteit. Anderzijds: voor minder dan de prijs van de VelociRaptor heb je een kleine maar erg krachtige SSD als bootschijf, én een snelle terabyteschijf naar keuze.

Western Digital VelociRaptor 600 GB
Prijs: 302,50 euro (juni 2010)

PRO: lage toegangstijden; hoge schrijfsnelheid; wordt nauwelijks warm; 5 jaar garantie.
CONTRA: duidelijk hoorbaar in werking; blijft hoge prijs per gigabyte.

Advertentie