Foxconn verdubbelt loon

Foxconn gaat zijn lonen dit najaar nogmaals optrekken. De omstreden iPhonefabriek in China doet nog eens 66 procent boven op de al beloofde 30 procent.

De tweede verhoging zal vanaf 1 oktober in werking treden voor wie na drie maanden een prestatietest doorstaat. Dat heeft Foxconn bekendgemaakt in een verklaring die nieuwsdienst Reuters kon inkijken.

Zelfmoorden
Het bedrijf, dat hardware maakt voor onder meer Apple, Microsoft, Dell en HP, komt de laatste maanden regelmatig in opspraak. Dit jaar hebben er al tien werknemers zelfmoord gepleegd door de slechte werkomstandigheden.

[related_article id=”152275″]

De echte slachtofferlijst is zelfs nog een stukje langer. Zo ontkent Foxconn onder meer verantwoordelijkheid bij de dood van een man die volgens zijn familie overwerkt was.

Door de drama’s zijn de technologiebedrijven die klant zijn bij Foxconn vragen gaan stellen. Ook de aandelenkoers van het bedrijf krijgt sinds eind maart stevige klappen.

Overwerk is vrijwillig
De doorsnee werknemer verdiende tot voor kort negenhonderd yuan, ofwel 110 euro per maand. Nu kan dat oplopen tot tweeduizend yuan of 246 euro per maand.

Foxconn zegt in zijn mededeling nog dat overwerk in de fabriek altijd vrijwillig is geweest. Het voegt daaraan toe dat de loonsverhoging ervoor zorgt dat overwerk binnenkort eerder een keuze is in plaats van een noodzaak voor sommige werknemers.

beleidfinancieelfoxconnhardwareloonnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals