Op de WWDC-conferentie in San Francisco toonde Apple-topman Steve Jobs maandag de langverwachte iPhone 4. Deze nieuwe smartphone, die al eerder opdook, is uitgerust met een camera aan de voorkant. Veel mensen zijn dan ook benieuwd naar de mogelijkheden voor videoconferencing. In tegenstelling tot wat werd verwacht, pakt Apple niet uit met een geavanceerde Skype-applicatie, […]


Op de WWDC-conferentie in San Francisco toonde Apple-topman Steve Jobs maandag de langverwachte iPhone 4. Deze nieuwe smartphone, die al eerder opdook, is uitgerust met een camera aan de voorkant.

Veel mensen zijn dan ook benieuwd naar de mogelijkheden voor videoconferencing. In tegenstelling tot wat werd verwacht, pakt Apple niet uit met een geavanceerde Skype-applicatie, maar met software van eigen makelij: FaceTime.

FaceTime zit standaard in versie 4 van iOS, de nieuwe naam voor het mobiele besturingssysteem van Apple. Het kan gebruikt worden om een videogesprek te voeren in hoge definitie.


[related_article id=”158256″]

Alleen via wifi
Het goede nieuws is dat FaceTime geen installatie behoeft, en dat videochats intuïtief opgestart kunnen worden, zelfs door voip-leken. Het slechte nieuws: momenteel werkt FaceTime enkel via wifi, en uitsluitend op de iPhone 4.

Dat laatste is nog te begrijpen, omdat alleen de nieuwe iPhone 4 een camera vooraan heeft die HD-video ondersteunt. Maar het is vreemd dat Apple geen gebruik maakt van 3G. Niet in het minst omdat het bedrijf enkele maanden geleden externe ontwikkelaars toeliet om voip-applicaties voor de iPhone te maken.

Maar legt Apple met de introductie van FaceTime een bom onder het success van Skype en andere voip-diensten?

Wifi- en hardwarebeperkingen zullen de gebruikersbasis van FaceTime in het begin eerder beperkt houden, dus in eerste instantie zal dat nogal meevallen. Maar dat geeft concurrenten zoals Skype en Fring intussen wel de tijd om zelf videochats en andere unieke mogelijkheden te ontwikkelen voor de iPhone 4, nog voordat Apple dat zelf doet. Videochats met meer dan twee personen zou een mooi voorbeeld van zo’n functie kunnen zijn.

Videochat op verschillende platformen
Skype en Fring hebben het voordeel dat ze gesprekken via 3G toelaten, en dat die gesprekken gevoerd kunnen worden op elk mobiel platform dat hun dienst ondersteunt – dus niet alleen iOS 4. Via Skype en Fring kun je ook mensen bereiken op hun computer, smartphone of zelfs sommige thuistelefoons.

Externe ontwikkelaars staan erom bekend dat ze ingebouwde applicaties verbeteren, en dat zal bij FaceTime niet anders zijn. De grootste bedreiging voor Skype is zijn eigen stilstand in een markt die het zelf mee heeft opgebouwd.

Skype mag dan wel de bekendste naam in voip-land zijn, het bedrijf loopt maanden achter in ontwikkeling voor mobiele apparaten en desktops.

Dat geeft andere spelers de kans om hun intrede te maken. Benieuwd of Apple die plaats met FaceTime kan innemen.