Nieuws

‘Filesharing is uitlenen’

De rechtszaak tegen een inmiddels opgedoekt Spaans filesharingforum heeft een verrassend staartje gekregen. Drie Spaanse rechters oordelen dat de oprichters niets illegaals deden, maar een soort boekenuitleenclubje hadden lopen.

De website Cvcdgo.com werd in 2005, na amper een jaar bestaan, afgesloten door de politie. Dat gebeurde na klachten van de Spaanse auteursrechtenvereniging Egeda. Sindsdien sleepte de zaak aan, totdat de Provinciale Rechtbank van Madrid er onlangs een einde aan breide.

Elf miljoen bezoekers
Egeda vond dat de siteleden illegaal films downloadden via P2P-netwerken en dat de website door zijn populariteit veel verdiende uit reclame-inkomsten. In zijn korte bestaan kreeg de site maar liefst elf miljoen bezoekers over de vloer. Dat meldt Torrentfreak.

In overeenkomst met alle filesharingrechtszaken in Spanje vinden de rechters dat de gewraakte website niet zelf auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbood en niet direct inkomsten haalde uit inbreuken op het auteursrecht.

Ruilen
“Sinds lange tijd worden boeken, films en muziek uitgeleend. Het grote verschil is nu het medium dat gebruikt wordt. Door het internet kunnen veel gebruikers met elkaar ruilen zonder hiervoor een financiële vergoeding te krijgen”, betogen de rechters.

Er kan niet meer in beroep worden gegaan tegen de uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business