Base wil open kabel

Volgens Telenet is er geen interesse in een open kabel. Operator Base spreekt dat nu tegen, en pleit zelfs voor twee onafhankelijke netwerken.

Uit ons verkiezingsdossier blijkt dat bijna alle Vlaamse partijen te vinden zijn voor een open kabel. Telenet reageerde daarom deze week met de mededeling dat andere operatoren daar geen interesse voor hebben. Enkel concurrent Belgacom zou een openstelling willen, omdat zij dit al langer moeten doen met hun DSL-netwerk.

Dat gebrek aan interesse wordt tegengesproken door Base. De operator zegt dat hij in het verleden al vaker aan het BIPT heeft gevraagd om het kabelnetwerk beschikbaar te maken voor anderen.

[related_article id=”158455″]

Volgens Base is die vraag ook al gesteld aan Telenet zelf. Dat gebeurde bij het Platform voor Telecomoperatoren, de sectorvereniging waar zowel Telenet als Base lid van is. Maar Telenet zou het onderwerp liever vermijden, waardoor er geen openlijk antwoord kwam.

EDPnet heeft ook belangstelling
Ook EDPnet laat aan onze redactie weten dat ze wel degelijk interesse hebben. “Wij hebben ongeveer een jaar geleden gesprekken gehad met Telenet”, zegt productmanager Joris Buys van EDPnet. “Die verliepen zeer stroef, en uiteindelijk is daar niets uit de bus gekomen.”

Hierbij moet worden opgemerkt dat het niet ging om een openstelling maar om het afnemen van een aantal diensten.

Gesplitste netwerken
Liefst van al zou Base open concurrentie zien. Zo wil de operator dat het netwerk van zowel Belgacom als Telenet wordt gesplitst van de commerciële activiteiten. Ter vergelijking verwijst Base naar Elia en Electrabel, waarbij eerstgenoemde het elektriciteitsnet beheert en Electrabel de stroom verkoopt.

Al beseft Base wel dat het als concurrerend telecombedrijf weinig zelf kan doen. “Het BIPT heeft alle wapens in handen”, zegt woordvoerder Bart Vandesompele. “Ook een consumentenorganisatie zoals Test-Aankoop kan veel meer druk uitoefenen, want wij zijn een betrokken partij.”

Concurrentie onmogelijk
Voor Base is het een verhaal dat regelmatig terugkeert. Het zegt voor vaste telefonie onmogelijk te kunnen concurreren met Belgacom. Zo zouden alternatieve operatoren meer moeten betalen aan Belgacom dan wat Belgacom voor dezelfde dienst aanrekent aan zijn eigen klanten.

Vandesompele: “Het ideale scenario is dat die netwerken die destijds door de overheid zijn gelegd via de RTT en de intercommunales, of het nu coax of koper is, worden opengezet voor alle andere spelers.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business