Kroes promoot open standaarden in EU

Als het aan eurocommissaris Neelie Kroes ligt, zal de Europese Unie in de toekomst ‘opener’ worden. Ze wil zowel open standaarden als interoperabiliteit promoten. 

Lange rechtszaken zoals die tegen Microsoft zijn niet de weg naar de toekomst, vindt Kroes. Ze wil dat bedrijven uit zichzelf open formaten hanteren en voorkomen dat gebruikers aan software vast komen te zitten.

Ook de overheden
Ze wijst er ook op dat er tijdens het vormen van open standaarden méér moeite moet worden gedaan om te zorgen dat het implementeren ervan mínder moeite kost. Daarnaast wil ze alle publieke instanties op openbronformaten laten overstappen.

Wanneer overheidsinstanties open standaarden gebruiken, kan iedereen er software voor ontwikkelen in plaats van slechts een of twee bedrijven. Daarnaast kan het voorkomen dat sommige landen bijvoorbeeld een systeem voor belastingaangifte hebben dat slechts in één browser werkt.

Eigen standaardengroep
Tot slot zegt de commissaris nog dat de EU richting een eigen standaardengroep moet denken. Ze haalt voorbeelden aan zoals het World Wide Web Consortium (W3C) en meent dat een Europese variant een standaard gemakkelijker op Europese schaal kan verspreiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business