Australië wil internetverkeer bijhouden

Australië wil het internetverkeer van zijn burgers bijhouden. Het plan lijkt op de Europese dataretentiewet, maar gaat nog een stuk verder.

Momenteel hoeven de Australische providers geen logs bij te houden over het gedrag van hun klanten. Alleen na een gerechtelijk bevel kan men hiermee beginnen. Dat zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veranderen.

Een niet nader genoemde bron onder de lokale internetproviders vertelt aan ZDNet Australië dat het systeem zo ver kan gaan dat elke URL en elke e-mail kan worden bijgehouden. Hij omschrijft het als “beangstigend en enorm duur”. Ook zouden de gegevens vijf tot tien jaar worden bijgehouden, waar dit in Europa maximaal 24 maanden is.

[related_article id=”158578″]

Geen surfgeschiedenis?
In een verklaring zeggen de Australische autoriteiten dat ze voor de aanpak kijken naar de EU-richtlijn voor dataretentie. Die wil onder meer e-mailverkeer en de online doorgebrachte tijd bijhouden, maar dit zonder de eigenlijke inhoud te bewaren.

De Australische overheid heeft intussen wel expliciet de bron van ZDNet tegengesproken. Zo zou er bij de dataretentie geen surfgeschiedenis worden bijgehouden.

Maar volgens de anonieme bron heeft de overheid wel degelijk ambities om de wet in te voeren. “Ze lijken echt gebrand op de implementatie en ze blijven gooien met woorden als ‘terrorisme’ en ‘pedofilie’.”

Reactie belangenorganisatie
Voor Colin Jacobs, voorzitter van Electronic Frontier Australia, zijn de plannen over het randje. Hij zegt dat sommige dateretentiewetten redelijk kunnen zijn, maar surfgeschiedenis bijhouden is voor hem “een stap te ver”.

“Je kunt niet iedereen als een crimineel behandelen. Het is alsof je telefoons van mensen gaat afluisteren nog voordat ze verdacht worden van iets.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business