Supercomputer doet mee aan Waagstuk

IBM wil de menselijke denkcapaciteiten van zijn supercomputer onderzoeken. De Watson neemt daarom deel aan het tv-spel Jeopardy.

Het Amerikaanse Jeopardy is bij ons bekend als Waagstuk. Volgens de New York Times is het de bedoeling dat de computer de vraag gewoon kan horen en vervolgens door een hoop data gaat om het antwoord te vinden.

Het is niet de eerste keer dat IBM’s supercomputers zich met gewone stervelingen meten. In het verleden heeft de supercomputer Deep Blue al menig schaakspeler uitgedaagd, met succes.

[related_article id=”152275″]

Wel komt er hier een extra moeilijkheid bij. Zo moet alle (gesproken) informatie correct worden geïnterpreteerd, wat niet voor de hand ligt bij woordspelingen en doordenkers. Bovendien moet je bij Waagstuk ook nog eens de vraag stellen (want in het spel krijg je het antwoord als opgave).

Aan de New York Times geeft IBM wel toe dat het twee grote angsten heeft: Watson kan crashen of continu foute antwoorden geven. De exacte datum van het tv-optreden staat nog niet vast, maar de plannen zouden deze herfst al kunnen doorgaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business