Pakistaanse autoriteiten jagen op Facebook

De Pakistaanse autoriteiten doen een onderzoek naar Facebookoprichter Mark Zuckerberg. Dit nadat iemand op de site de ‘Teken Mohammed-dag’ organiseerde.

Pakistan blokkeerde Facebook recentelijk nadat een Duitse vrouw de actie op touw zette. Dat deed ze onder het pseudoniem Andy. De smakeloze grap is een late uitloper van de heisa rond de Mohammedcartoons, maar werd in moslimlanden allerminst aardig bevonden. Daar is het immers een taboe om de profeet af te beelden.

Die grap krijgt nu een extra staartje. Volgens BBC Urdu (vertaald door de site Propakistani), de lokale variant van de zender, is de vice-openbaar aanklager nu gestart met een crimineel onderzoek. Omdat Facebook de actie liet plaatsvinden op zijn site, is Zuckerberg medeverantwoordelijk.

Naast Zuckerberg worden medeoprichters Dustin Moskovitz, Chris Hughes en organisator ‘Andy’ verantwoordelijk geacht. Puur juridisch kijken ze aan tegen een boete, levenslange opsluiting of zelfs de doodstraf.

Of het echt zo ver zal komen lijkt onwaarschijnlijk. Maar als Zuckerberg en zijn kompanen worden veroordeeld, kunnen ze Pakistaans grondgebied voortaan maar beter mijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business