Nieuws

Compacte camera’s met stevige zoom

Een doorsnee kiekje nemen op een zonnige dag kan je perfect met een goedkope camera. Maar als het wat moeilijker wordt, of je zoekt extra mogelijkheden, dan moet je gaan voor een model met iets meer pit.

We hebben het dan over compactcamera’s met een prijs die ergens tussen 250 en 300 euro zweeft, met goede specificaties en tal van extra’s. Tegelijkertijd blijven het toegankelijke camera’s die beginners kunnen smaken.

Het zijn dus geen ‘hybrides’ (dure camera’s die er uitzien als een compact maar met verwisselbare lenzen) of echte high-endcamera’s. Nee, dit zijn eerder fototoestellen voor gezinnen die zowel snel-snel een grappig kiekje in de tuin willen nemen als een mooie foto van een panoramisch landschap.

Ver en dichtbij
Goedkopere camera’s zijn niet zo sterk als het op inzoomen aankomt. De toestellen die wij bekijken, zijn dat wel. Ze beschikken minimaal over een 8x zoomlens, vergelijkbaar met een 200 mm lens van een digitale reflexcamera. Met andere woorden, je kan er een aardige afstand mee overbruggen.

Bij een hoge zoomfactor wordt elke beweging van de camera sterk uitvergroot. Dat betekent dat het heel moeilijk is om een scherpe foto te nemen als de lens volledig ingezoomd is. Gelukkig zijn fotocamera’s meestal uitgerust met beeldstabilisatie, die je trillende handen compenseert. Maar verwacht hier ook niet te veel van.

Als je een landschap of gebouw wil fotograferen of op een feestje kiekjes wil maken, is het niet echt belangrijk hoe ver je kan inzoomen. Je moet vooral kunnen uitzoomen. Voor die situaties heb je een breedhoeklens nodig, zoals de naam al aangeeft een lens waarmee je onder een brede hoek foto’s kan nemen. 

Bewegende beelden
Fotocamera’s worden ook vaak gebruikt om filmpjes te maken. Fabrikanten weten dat, en rusten hun toestellen daarom tegenwoordig uit met betere videomogelijkheden. Steeds meer camera’s – waaronder een aantal in onze test – kunnen filmpjes schieten met een resolutie van 1.280 x 720 punten (ook bekend als 720p).

Dat is heel wat beter dan de 640 x 480 die jarenlang de norm was. Grote voordeel: filmpjes in 720p-resolutie ogen veel mooier op jouw gloednieuwe platte tv.

Automatische piloot
Meestal ga je camera’s zoals deze in een automatisch stand gebruiken, waarbij alle instellingen (sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort) door de camera zelf bepaald worden. Dat is nu eenmaal makkelijker als het snel moet gaan. Wie wat creatiever wil zijn, kan natuurlijk die variabelen zelf instellen.

Maar wees gewaarschuwd: niet elke compact is even gemakkelijk te gebruiken in manuele stand. Een tussenoplossing is een zogenaamde scènepreset, waarbij de camera voor een bepaalde situatie (panorama, portret, vuurwerk, nacht enzovoort) de beste instellingen kiest.

Dit artikel maakt deel uit van een massatest uit Clickx Magazine 220, dat vanaf 22 juni in de winkelrekken verschijnt.

1. Canon PowerShot SX210 IS

1. Canon PowerShot SX210 IS
Fraaie filmpjes
Met zijn prijs van boven de 300 euro is de Canon SX210 met 14,2 megapixel het duurste toestel in onze test. En dat merk je meteen aan het design, met de mooie afgeronde hoeken en de perfecte afwerking. Toch hebben we ook een beetje kritiek: de openklapbare flits bevindt zich net op de plek waar je een vinger zou plaatsen. En het is prutsen met de kleine zoomknopjes.

We zijn wel onder de indruk van het bijzonder mooie 3 inch breedbeeldscherm. Bij het fotograferen verschijnen hier aan weerszijden van het beeld de icoontjes van de camera, maar bij het filmen wordt het volledige scherm gebruikt. Deze fotocamera doet het overigens erg goed als het op video aankomt: hij produceert fraaie 720p-filmpjes met stereogeluid. Alleen zonde van het (lichte) zoomgeluid dat je op de film hoort.

De SX210 produceert meestal fraaie foto’s, zeker bij zonlicht. Bij donkere omstandigheden valt het goed mee met ruis. Al bij al mooie kiekjes die we met deze camera maken – al mag het voor deze prijs misschien net iets beter.

Canon PowerShot SX210 IS
Prijs: 319 euro (juni 2010)

www.canon.nl

PRO:Mooi ontwerp, goede kleurweergave
CONTRA: Plaats van de flitser

Canon PowerShot SX210 IS

 

2. Nikon CoolPix S8000

2. Nikon CoolPix S8000
Scherpe macro
De matzwarte kleur en de manier waarop de lens mooi in de behuizing wegglijdt, geven de Nikon S8000 een zeer gelikt gevoel. Dat wordt nog versterkt door het geringe aantal knoppen en het mooie 3 inch schermpje achteraan. De S8000 heeft 14,2 megapixels aan boord en biedt een 10x optische zoom.

Indrukwekkend is de macrostand, waarmee je tot op één centimeter afstand een scherpe foto kan nemen. Er is ook een handige functie waarbij de camera scherpstelt op een bepaald onderwerp en dat blijft doen, ook als je van standpunt verandert.

In termen van beeldkwaliteit is de Nikon een echte topper. Foto’s zijn consequent scherp en gedetailleerd, perfect belicht en ruisarm. Wel merken we een lichte neiging tot vervorming bij het fotograferen van objecten die heel dichtbij staan, maar dat is geen groot probleem.

Nikon CoolPix S8000
Prijs: 249 euro (juni 2010)

www.nikon.nl

PRO: Perfecte foto’s, macrostand
CONTRA: /

Nikon Coolpix S8000

 

3. Panasonic Lumix DMC-TZ8

3. Panasonic Lumix DMC-TZ8
Perfecte allrounder
Op de lens van de DMC-TZ8 prijkt de klinkende naam Leica. Panasonic werkt wel vaker met hen samen, en dat levert soms heel geslaagde resultaten op. In dit geval krijg je bij de TZ8 een 12x optische zoom, wat overeenkomt met een bereik van 25 tot 300 mm. Een goede breedhoeklens waar je heel ver mee kan uitzoomen dus.

Qua vormgeving oogt de Panasonic een beetje ouderwets, maar op zich hebben we daar niets op tegen. De ronde draaiknop bovenaan waarmee je een camerastand kiest en de zelfontspanner met zoomknop zijn perfect bruikbaar. Achteraan zitten nog een paar leuke vondsten, zoals een knop waarmee je met één druk meteen helemaal in- of uitzoomt.

Even gemakkelijk in te schakelen is de burstmodus, waarmee je in één keer een vijftal foto’s neemt – handig tijdens sportwedstrijden of kinderfeestjes. Met deze camera kan je ook foto’s nemen in zwart-wit, sepia of ‘happy’, waarbij dat laatste Panasonicees is voor fellere, meer verzadigde kleuren.

De DMC-TZ8 is een perfecte allrounder. Zowel binnen als buiten produceert hij bovengemiddelde foto’s, met af en toe iets te veel geel in het beeld.

Panasonic Lumix DMC-TZ8
Prijs: 289 euro (juni 2010)
www.panasonic.nl

PRO: Presteert nooit slecht, handige sneltoetsen
CONTRA: Witbalans soms lichtjes ernaast

Panasonic Lumix DMC-TZ8

 

4. Sony DSC-H55

4. Sony DSC-H55
Panoramawonder
Van Sony ontvangen we de HB55, een 14,2 megapixelcamera met een 10x optische zoomlens. Hij heeft goede specificaties en een no-nonsense aanpak die ons wel weet te smaken. Het leukste aspect aan de H55 is de supergemakkelijke panoramafunctie.

Het is zelfs nog simpeler dan bij Olympus. Je drukt gewoon de ontspanner in en beweegt rustig in de richting van het pijltje op het scherm. En even later heb je een superbrede panoramafoto – fantastisch als je een (stads)landschap wil fotograferen. Sony pakt ook uit met lachherkenning: de camera speurt naar lachende gezichten en zodra er een gedetecteerd wordt, neemt de H55 een foto. De camera zal dit blijven doen totdat je de functie uitschakelt.

Wel spijtig dat je geen USB- of videokabel kan aansluiten, maar dat je een speciale kabel van Sony moet gebruiken. Een ontbrekende HDMI-poort vinden we toch een gemis. De lachherkenning van de DSC-H55 is een fijn snufje, dat ook echt werkt.

Bij avondopnames krijg je foto’s die weinig ruis bevatten, wat goed is. Ook bij het helemaal inzoomen over een grote afstand presteert de Sony meer dan behoorlijk. Maar op andere momenten zit hij eerder in de middenmoot.

Sony DSC-H55
Prijs: 294 euro (juni 2010)

www.sony.nl

PRO: Panoramamodus, lachherkenning, juiste prijs
CONTRA: /

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business