Foto’s verkleinen in Verkenner

Op mijn oude pc met Windows XP kon ik vanuit de Verkenner de bestandsgrootte van mijn foto’s verkleinen. Bovendien kon ik de foto’s in een drietal formaten opslaan. Ik deed dat met een klein tooltje dat ik op aanwijzen van Clickx had gedownload. Intussen ben ik overgeschakeld op Windows 7. Hoe leg ik dat daar aan boord?
Willy Hertogs

Je doelt waarschijnlijk op het tooltje Image Resizer, dat deel uitmaakt van de Microsoft PowerToys for Windows XP. In 7 stel je het inderdaad zonder zo’n handigheidje. Maar niet getreurd, er is een gratis alternatief dat het nog beter doet: VSO Image Resizer.

De installatie verloopt alvast pijnloos: enkele keren op Volgende en op Installeren drukken volstaat. Na afloop start je dan zoals vanouds je Verkenner op, selecteer je een of meer foto’s, en klik je de selectie met de rechtermuisknop aan.

[related_article id=”160534″]

In het contextmenu merk je nu een nieuwe optie op: VSO Image Resizer (wel even op Doorgaan klikken om aan te geven dat je de tool als privépersoon gratis mag blijven gebruiken). In het dialoogvenster klik je vervolgens op Settings, Language, Dutch, OK, Pas toe. Klik nu even op Uitgebreid venster, zodat alle mogelijke opties aan je vingertoppen komen.

Druk op het knopje Nieuw profiel, vul een geschikte naam in en geef aan tot welke proporties je de selectie wilt terugbrengen – dat kan in absolute pixelwaarden (px) of als een percentage van de originele groottes. Op die manier kan je nog andere profielen aanmaken.

Wil je alleen de bestandsgrootte bedwingen, zonder aan de grootte van de foto te komen, kies dan het profiel <Originele resolutie> en stel een lagere kwaliteit in. Liever een ander grafisch formaat? Dat is niet moeilijker dan het uitklapmenu bij Bestandstype aan te klikken en een van de vijf beschikbare types te selecteren.

Ook leuk: op de tab Effecten kan je nog allerlei extra opties inzetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een watermerk of een originele rand? Oh ja, als je dat verkiest, laat de tool de originele foto’s ongemoeid en slaat die de gevraagde aanpassingen veilig in kopiebestanden op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business