Pictogrammen verdwijnen

Ik werk met Vista Home Basic. Enige tijd geleden zijn op onverklaarbare wijze enkele pictogrammen uit het systeemvak verdwenen. In het venster Eigenschappen van taakbalk en menu Start zijn beide items lichtgrijs gekleurd, zodat ik ze niet kan inschakelen. Hoe krijg ik dit nu geregeld?
Armand Van de Velde

Het kan inderdaad wel gebeuren dat in Vista – en ook wel in andere Windowsversies – pictogrammen plots verdwijnen uit het systeemgebied van Windows.

De normale manier om verdwenen pictogrammen (weer) zichtbaar te maken is, zoals je zelf al aangeeft, via het eigenschappenvenster van de taakbalk: klik die op een lege plaats met de rechtermuisknop aan, kies Eigenschappen en open de tab Systeemvak.

[related_article id=”160534″]

Lukt het op die manier niet, dan helpt wellicht een systeemherstel je uit de brand. Een behoorlijk kanon weliswaar voor zo’n bagatel, en daarom pak je het beter op een andere manier aan: met een registeringreep. Wel even opletten dat je hier geen vergissingen begaat, want een corrupt register kan je in het ergste geval met een onopstartbaar systeem opzadelen.

Start alvast Regedit op en navigeer naar de volgende sleutel: HKEY_CURRENT_USERSoftwareClassesLocal SettingsSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionTrayNotify.

Voor je wijzigingen aanbrengt, maak je voor alle zekerheid eerst een back-up van die sleutel: klik die met de rechtermuisknop aan en kies Exporteren, waarna je die in een reg-bestand onderbrengt (via een dubbelklik herstel je dan weer de oorspronkelijke waarden).

Open nu de sleutel en selecteer in het rechterpaneel achtereenvolgens Iconstreams en Pasticonsstream, waarna je beide items met behulp van de Delete-toets verwijdert. Sluit Regedit af en herstart je pc: nu zou je beide pictogrammen weer moeten kunnen activeren zoals hierboven beschreven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business