Nieuws

Malwarebytes Anti-Malware 1.46

Beveiligingssoftware installeren op besmette systemen kan lastig zijn. De installatie lukt niet, het pakket start niet op of scannen blijkt onmogelijk. Heel vaak raden softwarefabrikanten een externe tool aan om je systeem alvast een beetje schoon te maken, waarna hun eigen pakket de klus uiteindelijk klaart. En vaak valt daarbij de naam Malwarebytes Anti-Malware.

Anti-Malware is een lichtvoetig pakket dat je in enkele minuten op je systeem hebt staan. Het programma ziet er erg sober uit; er ontbreekt zelfs een standaard statusvenster. Zodra je de toepassing opent, verschijnt het scanvenster, klaar om in actie te schieten.

Bliksemsnel
Ook de scanner zelf is razendsnel. Zo heeft een volledige scan maar twaalf minuten nodig op ons testsysteem om alles onder de loep te nemen. Vergeleken met andere pakketten doet Anti-Malware dat voor de helft sneller.

Anti-Malware laat zich in elk geval perfect installeren op al onze besmette systemen, en het vindt ook tachtig procent van de aanwezige malware. Iets minder goed dan pakketten als Norton en Spyware Doctor, maar Anti-Malware slaagt er wel in om de gevonden dreigingen beter op te ruimen.

Malwarebytes probeert ook keyloggers te verwijderen, maar dat is duidelijk geen prioriteit. In een aparte test blijkt het programma maar 29 procent van dit soort malware te kunnen vinden en verwijderen.

Rootkits
Omdat Malwarebytes vaak gebruikt wordt als andere software niet naar behoren werkt, hadden we verwacht dat het programma goed scoort in het opsporen en verwijderen van rootkits, vaak de hardnekkigste malware. De resultaten vallen tegen: bijna de helft van de aanwezige rootkits wordt niet ontdekt.

Andere rootkits worden gevonden, maar voor de rest ongemoeid gelaten. Gelukkig dat het programma wel goed scoort bij het verwijderen van scareware.

Malwarebytes Anti-Malware is een gratis pakket, maar dat heeft zijn prijs: realtimescannen is niet mogelijk. Dat kan wel als je upgradet. Je betaalt dan eenmalig 24,95 dollar. Die realtimescanner doet zijn job, maar is niet altijd even efficiënt. Wij zouden er geen 25 dollar voor betalen. Toch is de gratis variant een must in de gereedschapskist van elke computergebruiker.

Malwarebytes Anti-Malware 1.46
Prijs: gratis (juli 2010)

PRO: erg goed in het vinden van scareware; makkelijk te installeren op besmette systemen.
CONTRA: gaat minder goed om met rootkits en keyloggers; realtimescannen alleen mogelijk na upgrade.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business