Nieuws

Sweex eBook Reader 6″ MM301

In het kielzog van de Kindle, iPad en Sony Reader beginnen ook steeds meer kleinere fabrikanten e-lezers op de markt te brengen. Het Nederlandse Sweex is er daar één van. Zijn 6 inchlezer voor e-boeken is geen revolutionair toestel, maar biedt voor zijn lage prijs een prettige leeservaring.

Deze Sweex-reader is een oude bekende. Cybook (Gen 3) en Foxit (eSlick) gebruikten hetzelfde lichtgewicht model enkele jaren geleden al. Net als bij deze toestellen zijn de voor- en nadelen grofweg dezelfde: de Sweexreader ligt lekker licht in de hand en heeft een helder e-inktscherm met zes grijstinten, uitstekend voor lezen in de zon of schaduw.

Nadelen? De uiterst kleine menuknoppen aan weerszijden van het toestel en de stroeve navigatietoets.

Geen aanraakscherm
De Nederlandse fabrikant kan zich onderscheiden door de navigatie, ondersteuning en extra’s. We zijn tevreden met de overzichtelijke miniatuurweergave van het hoofdmenu, al willen we het scherm steeds met de vingers aanraken. We vinden naast een bibliotheekmenu met slimme filters een favorietenscherm, een leesgeschiedenis én explorer-menu. Wellicht wat te veel van het goede.

Tot onze teleurstelling blijkt zowel de ingebouwde mp3-speler als het woordenboek niet te werken. Vooral de laatste functie had veel meerwaarde geboden. Sweex zegt voor de nabije toekomst geen firmware-update aan te bieden om dit gemis te verhelpen. De sudokufunctie is erg leuk, maar we willen dan graag dat de interfacetaal niet Spaans maar Nederlands is.

Bruikbare aankoop
Deze Sweex eBook Reader 6” ondersteunt de meeste populaire tekstformaten, waaronder epub, pdf en txt. Het ondersteunt bovendien e-boeken met DRM-bescherming als Adobe Digital Editions. Pagina’s omslaan doet de reader op gemiddelde snelheid. Bij het schakelen tussen menu’s moeten we vaak wachten. We kunnen echter razendsnel overschakelen naar landschapweergave.

Omdat de batterij lang meegaat (achtduizend omgeslagen pagina’s), maakt dat deze budgetlezer tot een bruikbare aankoop, al zijn er rijkere toestellen op de markt voor die prijs.

Sweex eBook Reader 6” MM301
Prijs: 249 euro (juli 2010)

PRO: lichtgewicht; batterij gaat lang mee; heldere tekstweergave; sudokufunctie; overzichtelijk hoofdmenu; stroomnetadapter voor opladen onderweg.
CONTRA: onhandig geplaatste menutoetsen; mp3-speler en woordenboek ontbreken; wachten bij schakelen tussen menu’s; geen beschermhoes meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business