Nieuws

Kijkje in de deeltjesversneller

Over de Large Hadron Collider (LHC) verschenen dit jaar al regelmatig berichten in de pers. Nu zijn ook enkele foto’s van de binnenkant van het Europees laboratorium voor deeltjesfysica CERN verschenen.

Het project op de grens van Zwitserland en Frankrijk heeft niet altijd de wind in de rug gehad: eind vorig jaar kampte het onderzoekscentrum met een stroomstoring, waardoor verder onderzoek noodgedwongen gestaakt werd. Jammer, want eerder die week brak de LHC nog een energierecord. Dit was niet de eerste tegenslag: in september 2008 zorgde een storing voor brand en in juli 2009 werden er twee lekken ontdekt.

Oerknal
Gelukkig is niet alles kommer en kwel. Begin dit jaar begon de LHC aan een testsessie als voorbereiding op het echte werk: het nabootsen van de oerknal en het vinden van het Higgs-Bosondeeltje. Ondertussen zijn er elementaire deeltjes waargenomen die ons een stap dichter brengen bij de ontdekking van antimaterie.

En nu kun je dus enkele foto’s van de binnenkant van het CERN en zijn deeltjesversneller bekijken. Controlecentra, experimenten binnen de LHC: het komt allemaal aan bod. Zo zijn er bijvoorbeeld de Atlas- en Alice-experimenten, maar ook de Compact Muon Solenoid (CMS).

Het CMS-experiment bestaat uit tweelingmachines die zijn uitgerust voor een groot aantal taken, waaronder het zoeken naar (en hopelijk vinden van) het Higgs-Bosondeeltje, extra dimensies en deeltjes die donkere materie vormen. Helaas is het nog enkele jaren wachten op die resultaten, als de immense machine intussen geen tegenslagen meer treft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business