EU moet invoerheffing beeldschermen afschaffen

De Wereldhandelsorganisatie heeft de Europese Unie bevolen om de invoerheffing op lcd-schermen af te schaffen. Dit meldt Channelworld.

Omdat lcd-beeldschermen en displays met HDMI- en DVI-aansluitingen volgens de Europese Unie consumentenproducten zijn, geldt een importtarief van 14 procent. In Taiwan, daar waar het merendeel van deze apparaten gemaakt wordt, vinden ze echter dat het om ICT-producten gaat. In dat geval geldt een nultarief.

De Taiwanese fabrikanten hebben het invoertarief van 14 procent succesvol aangevochten bij de WTO, nadat de EU besloot dat beeldschermen die groter zijn dan 19 inch en displays met DVI- en HDMI-poorten consumentenproducten zijn. 

[related_article id=”152275″]

Waarschijnlijk zal de EU de WTO-beslissing respecteren. Als gevolg zal dit de Aziatische producenten elk jaar miljarden besparen.

Akkoordje 
Maar naar verwachting levert de bepaling nog felle discussies op. De verschillen tussen een televisie en een monitor worden kleiner, en daarmee ook wat een consumenten- van een ICT-product onderscheidt.

Daarnaast gaat het gerucht dat de WTO-beslissing op een akkoord berust. Op dezelfde dag dat voor het nultarief getekend werd, tekende de EU om likeur (zoals Franse cognac) tegen lagere invoerrechten naar Taiwan en andere Aziatische landen te exporteren.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business