Helft Windows 7-pc’s op 64 bit

Het gaat goed met de overgang van 32 naar 64 bit. Van alle computers op Windows 7 draait bijna de helft op laatstgenoemde architectuur.

De cijfers zijn afkomstig van Microsoft zelf, dat via Windows Update een goed overzicht krijgt van het aantal geïnstalleerde systemen. In totaal draait 46 procent van de Windows 7-systemen op 64 bit. Zo’n 54 procent doet het nog op 32 bit.

Vooral ten opzichte van vorige besturingssystemen is de adoptie duidelijk merkbaar. Bij Windows Vista draait bijvoorbeeld maar 11 procent op 64 bit. Bij XP, de eerste Windowsversie die in 32 en 64 bit uitkwam, draait minder dan één procent op laatstgenoemde.

[related_article id=”152275″]

Het voornaamste voordeel van 64 bit is dat het meer dan vier gigabyte RAM-geheugen herkent, waar zijn voorganger maar tot vier GB herkent en slechts 3 GB werkelijk gebruikt.

Windows 7 kan maximaal 192 gigabyte RAM-geheugen aan. Al ligt de theoretische grens voor een 64 bit-OS op 17 miljard gigabyte.

Meer compatibele hardware
Microsoft haalt in een blogpost verschillende argumenten aan voor de populariteit van 64 bit. Zo schommelt de prijs van geheugen wel, maar is er wel een dalende trend in de laatste jaren. Daarnaast is er vandaag meer hardware die 64 bit aankan, wat ertoe leidt dat veel fabrikanten de overstap maken.

Het grootste nadeel zijn dan weer de drivers. Hardware van een paar jaar oud zal hoogstwaarschijnlijk wel een 64 bit-stuurprogramma hebben. Oudere randapparatuur is in veel gevallen hopeloos verloren. Meteen de reden waarom sommige bedrijven voorlopig vastklampen aan 32 bit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business