Nieuws

Domeinnaam .co nu verkrijgbaar

Vanaf vandaag kan iedereen die dat wenst een .co-domeinnaam registreren. De extensie, die eerst werd voorbehouden voor websites uit Colombia, wordt nu opengesteld voor het brede publiek.

Vooral bedrijven hebben baat bij een website met een .co-extensie. Uit een enquête van de domeinnaambeheerder .CO Internet S.A.S. blijkt namelijk dat driekwart van de internetgebruikers de extensie associeert met de termen company of corporation.

Voorrang
Om bedrijven de kans te bieden hun .co-website te verzilveren, is de openstelling opgedeeld in vier fases. Geregistreerde merken kregen zo voorrang, en een aantal populaire domeinnamen is al per opbod geveild.

De domeinnaam e.co bijvoorbeeld ging van de hand voor 81.000 dollar. T.co is in handen van Twitter, en voor o.co telde de Amerikaanse online discounter Overstock.com maar liefst 350.000 dollar neer.

Cybersquatters
Volgens WorldTrademarkReview zal ongeveer 70% van ‘s werelds bekendste merken (volgens BrandFinance) een Colombiaanse domeinnaam registreren. Bedrijven die dat voor vandaag nog niet gedaan hebben, lopen het risico slachtoffer te worden van zogenaamde cybersquatters.

Dat zijn malafide bedrijfjes die domeinnamen van bekende bedrijven opkopen, en hier losgeld voor vragen of de bekendheid van het merk gebruiken om er inkomsten uit advertenties uit te halen. Dit wordt als illegaal beschouwd.

Merkwatcher World Trademark Review kreeg inzage in een document met 1.500 geweigerde aanvragen. Registratiepogingen voor onder meer bratz.co (een bekend speelgoedpoppenmerk) en java.co, doen vermoeden dat de cybersquatters op de loer liggen.

Wie eerst komt, eerst maalt
Vanaf vandaag zijn nog niet opgeëiste merknamen en alle overige cijfer- en lettercombinaties vrij te koop via elf gerenommeerde domeinproviders. Dat gebeurt volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Tweeduizend populaire domeinnamen zoals car.co, lending.co en dergelijke worden evenwel per opbod verkocht in de loop van de komende twaalf maanden. Met de opbrengst wil .CO Internet S.A.S. de reclamekosten en het onderhoud van het .CO-domein bekostigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business