Nieuws

Adobe Photoshop CS5

Adobe pakt groots uit met het twintigjarig jubileum van zijn populaire grafische bewerkingspakket. Maar het verliest ook via kleine, praktische verbeteringen de doorgewinterde gebruiker niet uit het oog.

Voor alle gebruikers, fotograaf of grafische professional, brengt Photoshop CS5 vernieuwingen die een overstap het overwegen waard maken.

RAW
Vóór alles is Photoshop CS5 gereedschap om foto’s te verbeteren. Interessant voor fotografen is daarom ondersteuning voor de nieuwe Camera Raw 6.0-plug-in, die driehonderd RAW-formaten herkent en verbeterde algoritmen voor ruisonderdrukking en luminantie aan boord heeft. In de uitgebreide lenscorrectiefilter kunnen veelvoorkomende lensvervormingen automatisch worden bijgewerkt.

Enkele honderden populaire cameraprofielen zijn als download beschikbaar. Adobe biedt zijn gebruikers ook de mogelijkheid om deze te wijzigen of niet aanwezige toestelprofielen zelf te maken, waardoor we binnenkort dus een gigantisch aantal nieuwe toestelspecifieke lenscorrecties online kunnen verwachten.

Naast praktisch is Photoshop CS5 creatief gereedschap. Adobe voegt bristle brushes aan het schilderpalet toe, levensechte kwasten waarvan je invalshoek, stijfheid en andere eigenschappen kunt bepalen, zodat je zonder veel ervaring levensechte schildereffecten kunt toevoegen aan foto’s.

We hebben daarnaast veel plezier met de magische Puppet Warp: die biedt je de mogelijkheid om figuren in afbeeldingen ‘botten‘ te geven, waardoor je als een volleerd poppenspeler armen en hoofden een andere positie kan geven.

Toverkunsten
Magie vinden we ook terug in de tools die je dagelijks zult gebruiken voor fotobewerking. Content-aware fill, een nieuwe vuloptie die slim elementen uit de achtergrond gebruikt om verdwaalde toeristen, zwerfvuil of verkeersborden uit het zicht te laten verdwijnen, is een van de meest prominente nieuwe bewerkingsfuncties in Photoshop CS5.

Met de voorbeeldafbeeldingen die Adobe ons leverde, werkt de slimme verfrol uitstekend, maar bij onze eigen testafbeeldingen zijn de resultaten niet zo spectaculair. Het nieuwe gereedschap is desondanks een reusachtige tijdsbesparing, zij het in een beperkt aantal scenario’s.

Content-aware is een stuk effectiever in samenwerking met de verbeterde spothealingbrush, waardoor we keer op keer telefoonkabels en storende schaduwen naadloos uit onze foto’s kunnen verwijderen.

 

Naast de opvallendste verbeteringen zijn er kleine zaken die het dagelijkse gebruik comfortabeler maken. Zo is het mogelijk om afbeeldingen vanaf de desktop als nieuwe beeldlaag in een geopend Photoshopdocument te slepen. Wanneer je voor ‘Opslaan als’ kiest, gaat Photoshop naar de map waar je de vorige afbeelding bewaarde, zodat je geen tijd meer verkwist aan mappen doorgraven.

Je kunt in één klap de transparantie van meerdere beeldlagen tegelijk aanpassen. En met het paneel Mini Bridge, kleine broer van de navigator Adobe Bridge, kun je rechtstreeks vanuit Photoshop previews bekijken en afbeeldingen vergelijken.

Voor beproefde Photoshoppers zal Refine Edge ten slotte de meest welkome nieuwkomer zijn. Deze verfijning van het selectiegereedschap in Photoshop CS5 maakt het een stuk makkelijker om onhandelbare objectranden als haar en kleding nauwkeurig toe te voegen aan een laag- of maskerselectie.

Je kunt daarbij onderscheid maken tussen zachte en harde randen, waarvan je het bereik met schuifbalken in een apart dialoogvenster kunt vergroten of verkleinen. Voor moeilijk te vatten uitsteeksels is er bovendien een speciale brush beschikbaar. Het resultaat exporteer je vervolgens als nieuw document, masker of als nieuwe beeldlaag.

De nieuwe methode is lastig onder de knie te krijgen en we krijgen in plaats van een optie om een handeling ongedaan te maken slechts een reset-knop. In de gevallen dat hij nodig is, komt hij echter als geroepen.

Voor eigenaren van Photoshop CS4 is het niet absoluut noodzakelijk om over te stappen, maar Adobe maakt het met de vele praktische, en soms spectaculaire verbeteringen wel erg aanlokkelijk.

Adobe Photoshop CS5
Prijs: 1.026,66 euro (juli 2010)

PRO: voor ieder wat wils; Puppet Warp; veel tijdsbesparing met slim vullen en selecteren; grote diversiteit aan bristle brushes.
CONTRA: vanouds pittig qua prijs; content-aware fill ietwat teleurstellend; geen undo/redo voor slimme randverfijningselecties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business