Het is onduidelijk welke voorbereidingen Nederland treft om IPv6 uit te rollen. En van de drie miljoen in 2009 aangevraagde IPv6-adressen wordt maar 13,65 % daadwerkelijk gebruikt. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. Ondanks ontbrekende informatie denken de onderzoekers wel dat Nederland vooroploopt ten opzichte van zijn buurlanden als het gaat om de voorbereidingen […]


Het is onduidelijk welke voorbereidingen Nederland treft om IPv6 uit te rollen. En van de drie miljoen in 2009 aangevraagde IPv6-adressen wordt maar 13,65 % daadwerkelijk gebruikt.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. Ondanks ontbrekende informatie denken de onderzoekers wel dat Nederland vooroploopt ten opzichte van zijn buurlanden als het gaat om de voorbereidingen op de uitrol.

Met de feitelijke uitrol doet ons land het gemiddeld. Zo is het aantal internetproviders dat IPv6-verbindingen aanbiedt met zeven stuks nog beperkt. Bovendien geven zij alleen adressen uit aan zakelijke klanten (goed voor slechts drie procent van de Nederlandse bevolking) en is Xs4all de enige grote provider in deze groep.


Daarnaast is het onduidelijk hoeveel diensten en websites door IPv6 ondersteund worden. Uit een eerder onderzoek van TNO en GNKS blijkt wel dat 1,8 procent van de populaire websites ook op IPv6 beschikbaar is. Dat was toen de hoogste score in de EU. De groei van 0,4 procent in de laatste vijf maanden is daarentegen bijzonder gering.

Gebruik nog beperkt
Nederland doet het ook matig als het gaat om de daadwerkelijke uitrol. Van de drie miljoen IPv6-adressen die vorig jaar werden aangevraagd is maar 13,65 procent in gebruik. Onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië lopen voor.

TNO vindt het echter ongepast om zich nu al zorgen te maken. Over een half jaar vindt er een tweede meting plaats die meer duidelijkheid zal verschaffen. Daarna zijn harde conclusies wel op hun plaats.

IP-adressen bijna op
IPv6 moet IPv4 vervangen. Een nieuw internetprotocol is nodig omdat de voorraad IP-adressen over ongeveer anderhalf jaar op is. IPv4 maakt namelijk gebruik van 32-bitadressen, terwijl IPv6 128-bitadressen hanteert waarmee het adressenbereik zo goed als oneindig wordt.