De Europese Commissie heeft twee antitrustonderzoeken geopend tegen IBM. De hardwarefabrikant wordt ervan beschuldigd dat hij zijn dominante positie op de mainframemarkt misbruikt. Het eerste onderzoek komt er na klachten van het Parijse openbronbedrijf TurboHercules en hardwarefabrikant T3. Beide bedrijven stapten naar de Commissie omdat ze van IBM geen licenties meer krijgen voor diens besturingssysteem […]

Advertentie

De Europese Commissie heeft twee antitrustonderzoeken geopend tegen IBM. De hardwarefabrikant wordt ervan beschuldigd dat hij zijn dominante positie op de mainframemarkt misbruikt.

Het eerste onderzoek komt er na klachten van het Parijse openbronbedrijf TurboHercules en hardwarefabrikant T3. Beide bedrijven stapten naar de Commissie omdat ze van IBM geen licenties meer krijgen voor diens besturingssysteem voor mainframes.

Emulatie en compatibele hardware
TurboHercules heeft met Hercules emulatiesoftware ontwikkeld waarmee het besturingssysteem ook op andere soorten hardware kan draaien dan die van IBM. Serverfabrikant T3 doet het omgekeerde en biedt hardware aan waarop het besturingssysteem van IBM geïnstalleerd kan worden.

[related_article id=”152275″]

De Amerikaanse antitrustautoriteiten voeren sinds eind vorig jaar een soortgelijk onderzoek na klachten van de Computer and Communications Industry Association. Europa zegde al zijn steun toe, maar start nu ook een eigen onderzoek.

Onderhoudsdiensten
Het tweede Europese onderzoek is door de Commissie zelf in het leven geroepen. De waakhond heeft lucht gekregen van concurrentievervalsing op het gebied van onderhoudsdiensten voor IBM-mainframes. Dat meldt nieuwsdienst Reuters.

De mainframereus zou bedrijven die onderhoudsdiensten voor zijn servers aanbieden onvoldoende toegang geven tot reserveonderdelen of bestellingen bewust vertragen. IBM is de enige die deze onderdelen kan leveren.

Reactie IBM
“We mogen ons intellectueel-eigendomsrecht doen gelden en onze investeringen beschermen”, luidt de reactie van IBM volgens Reuters. IBM ziet bovendien een groot complot in de onderzoeken. Volgens hen zit Microsoft achter de klachten van T3 en TurboHercules.