AMD ligt weer goed op koers. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal meer grafische chips verkocht dan concurrent Nvidia. Volgens marktonderzoeksbureau Mercury Research haalt AMD een marktaandeel van 51 procent op de markt van discrete (geïntegreerde) graphics. Dit ten opzichte van 49 procent voor Nvidia. De cijfers zijn een grote ommekeer ten opzichte van […]

Advertentie

AMD ligt weer goed op koers. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal meer grafische chips verkocht dan concurrent Nvidia.

Volgens marktonderzoeksbureau Mercury Research haalt AMD een marktaandeel van 51 procent op de markt van discrete (geïntegreerde) graphics. Dit ten opzichte van 49 procent voor Nvidia.

De cijfers zijn een grote ommekeer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen had Nvidia zo’n 59 procent van de markt en haalde AMD net geen 41 procent.

[related_article id=”152275″]

AMD is hoofdzakelijk bekend als processorfabrikant. Enkele jaren geleden nam het ATI over, dat grafische kaarten en chips maakt.

Intel blijft domineren
Voor de totale markt van grafische chips blijft Intel domineren met een aandeel van 54,3 procent. Hier halen AMD en Nvidia respectievelijk 24,5 en 19,8 procent. Vorig jaar stond Nvidia nog tweede met een marktaandeel van 19,8 procent, tegenover 18,2 procent voor AMD.

Nvidia maakte eerder deze week bekend dat het een lagere omzet verwacht. Die waarschuwing kwam een dag nadat Apple onthulde dat de iMac- en Mac Pro-lijn overschakelen op grafische chips van AMD en niet langer Nvidia gebruiken.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.