Nieuws

Internetverslaafden eerder depressief

Tieners die dagelijks minimaal vijf uur op internet surfen, zijn gevoeliger voor een depressie. Dit blijkt uit een recent onderzoek uit China, meldt nieuwsdienst Reuters.

Volgens de Chinese onderzoeker Lawrence Lam betekent excessief internetgebruik minimaal vijf tot meer dan tien uur achter de computer zitten, onrustig worden zodra je niet meer surft en geen behoefte hebben aan persoonlijke interactie met familie of vrienden. Het risico op een depressie is bij excessief internetten anderhalf keer groter.

“Sommigen spenderen meer dan tien uur per dag aan internet. Dat zijn echte probleemgebruikers, en ze tonen tekenen en symptomen van verslavingsgedrag”, licht Lam toe.

”Ze kunnen hun gedachten niet van het internet houden en ze voelen zich onrustig als ze niet snel weer online zijn”, vult een psychologe van een universiteit in Sydney aan. “Ze willen geen vrienden zien, niet naar familiebijeenkomsten gaan en geen tijd meer doorbrengen met hun ouders of broers of zussen.”

Depressief na negen maanden
Voor de studie werden 1,041 tieners tussen dertien en achttien jaar negen maanden lang onderzocht. Vóór het onderzoek was niemand depressief. Na die periode werden echter bij 84 deelnemers de symptomen van een depressie vastgesteld.

“De resultaten tonen aan dat jonge mensen die in eerste instantie niet depressief zijn wel een depressie kunnen ontwikkelen door pathologisch gebruik te maken van internet”, meent Lam.

Slaaptekort
Volgens hem wordt een depressie veroorzaakt door slaapgebrek of door de competitiestress die gepaard gaat met online games. “Mensen die zoveel tijd spenderen op het net ontwikkelen een slaaptekort. En het is bekend dat wie te weinig slaapt meer kans heeft op een depressie”, verklaart hij.

Lam zegt dat dit het eerste onderzoek is dat het pathologisch gebruik van internet analyseert als een mogelijke oorzaak voor een depressie. Een voorgaand onderzoek toonde aan dat depressie een mogelijke oorzaak is van internetverslaving. Andere studies bewezen een link tussen beide, maar zonder duidelijkheid over wat nu de oorzaak is en wat het gevolg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business