Nieuws

Bonden willen Michael Dell weg

Twee Amerikaanse vakbonden vragen het ontslag van Dell-topman Michael Dell. Ze argumenteren met zijn creatieve boekhoudtechnieken en overdreven riante verloning.

De bonden AFL-CIO en AFSCME hebben een brief geschreven naar de aandeelhouders van Dell. Ze klagen over de topman van het bedrijf en vragen dat hij weggestemd wordt. “We geloven dat de aandeelhouders beter af zouden zijn door de verwijdering van Michael Dell als voorzitter van de raad van bestuur”, schrijft AFL-CIO.

De vraag is gebaseerd op een klacht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die had commentaar op de creatieve manier van boekhouden bij Dell. In de jaren dat het goed ging, legde Dell een zogenaamde cookie jar aan. Dat is een reservepotje dat in het geniep wordt bijgehouden, waarmee de kas wordt gespekt als het eens een jaar minder gaat.

Het gebruik van zo’n cookie jar is verboden bij beursgenoteerde bedrijven. De praktijk is misleidend voor investeerders, want ze krijgen de indruk dat het beter gaat dan verwacht in de slechte jaren en omgekeerd in de goede jaren. De bonden handelen trouwens niet helemaal belangeloos. Ze zijn zelf immers ook een grote aandeelhouder van Dell.

Te riant verloond
De bonden hekelen ook het gegraai van Michael Dell. Hij is volgens hen te riant betaald sinds de beurswaakhond een jaar geleden de creatieve boekhoudpraktijken openbaar heeft gemaakt. Dell kreeg 453,8 miljoen dollar toen hij aandelenopties verzilverde.

De stemming over Dells lot vindt plaats op 12 augustus. De aandeelhouders kunnen tegen Dell stemmen. Toch blijft het de raad van bestuur zelf die uiteindelijk over de toekomst van Michael Dell beslist. Een stem van de aandeelhouders zal daar wel in doorwegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business