Nieuws

BIPT verlaagt VDSL2-tarief

Telecomregulator BIPT heeft nieuwe tarieven vastgelegd voor het groothandelsaanbod van VDSL2. Ook de huurprijs voor de koperkabel zakt. Door het gereguleerde aanbod kunnen alternatieve operatoren goedkoper VDSL2-abonnementen aanbieden.

Concreet moet Belgacom zijn netwerk openstellen, zodat andere operatoren (tegen betaling) dezelfde technologie kunnen aanbieden.

VDSL2 wordt al een tijdje aangeboden door alternatieve operatoren, maar de nieuwe tarieven liggen doorgaans lager. Voor bepaalde types waren bovendien nog geen prijzen vastgelegd, waardoor kleinere spelers zonder tussenkomst van het BIPT met Belgacom moesten onderhandelen.

Voor operatoren die het VDSL2-netwerk willen gebruiken (zonder Belgacom-telefonie) wordt nu een tarief van 13,85 euro per maand (per internetlijn) vastgelegd. Voor ADSL en ADSL 2+ was er al een tarief van 14,32 euro per maand. Dit zakt naar 12,51 euro.

Goedkoper internet?
In principe kunnen de prijzen ertoe leiden dat alternatieve operatoren goedkopere internetabonnementen kunnen aanbieden. Al is die impact niet onmiddellijk te merken.

Na dit besluit moet Belgacom nog zijn prijzen aanpassen, waarna andere operatoren dit overnemen wanneer ze lijnen huren. Pas ten vroegste wanneer zij zelf de lagere prijzen moeten betalen, kan het zijn dat je als eindgebruiker minder betaalt.

Die prijs is volgens het BIPT gebaseerd op de kosten die Belgacom heeft, plus een marge om Belgacom aan te moedigen te investeren in nieuwe netwerktechnologie.

“De finalisatie van de regulering van het VDSL2-aanbod geeft nieuwe hoop voor meer concurrentie op de Belgische breedbandmarkt. Lagere prijzen en een potentieel groter aanbod zullen de eindgebruiker ten goede komen", aldus BIPT-voorzitter Luc Hindryckx in een mededeling.

Raw copper
Los van de VDSL2-prijzen heeft het BIPT de prijs van raw copper herzien. Dat is, zoals de naam aangeeft, de pure koperverbinding tussen de klant en de straatcabine. Wie internet wil van een alternatieve operator zoals EDPnet of Dommel, maar geen Belgacom-telefonie neemt, heeft zo’n verbinding nodig.

Die maandelijkse huurprijs zakt van 9,29 naar 7,57 euro en heeft in principe betrekking op alle VDSL2-, ADSL- en ADSL2+-producten die alternatieve operatoren aanbieden.

De alternatieve operator EDPnet zegt dat het de nieuwe prijzen al enige tijd verwachtte. Aan onze redactie laat het bedrijf weten dat het de besluiten nog grondig moet bestuderen, maar alvast blij is met de nieuwe tarieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business