Nieuws

Google berekent rubikskubus

Onderzoekers hebben met behulp van Googles rekenkracht alle mogelijke posities van de rubikskubus berekend. De oplossing is zelden ver weg.

In totaal kan een rubikskubus 43.252.003.274.489.856.000 verschillende posities hebben. Maar ongeacht het aantal mogelijkheden heb je niet meer dan twintig (juiste) draaibewegingen nodig om de puzzel op te lossen.

Om dat te berekenen werd een programma geschreven waarin elke mogelijkheid in twintig seconden werd opgelost. Het voornaamste probleem was de rekenkracht om te bepalen hoeveel stappen er nodig zijn om de kubus op te lossen.

[related_article id=”158901″]

Op dat moment bood Google zich aan om de berekeningen te doen. De zoekgigant kon het raadsel in enkele weken uitvoeren. Het bedrijf geeft echter niet prijs welke systemen het hiervoor heeft ingezet.

De betrokken wetenschappers zeggen dat een goede desktopcomputer zoals een Intel Nehalem met vier processors van 2,8 GHz er 1,1 miljard seconden over zou doen. Dat is bijna 35 jaar.

De rubikskubus is een icoon onder puzzelaars en wiskundigen. Het doel is om elke kant alleen maar vlakken met dezelfde kleur te krijgen. De kubus werd in 1974 uitgevonden door de Hongaar Erno Rubik en was een hype in de jaren tachtig.

Lees meer over het project op Cube20.org

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business