Nieuws

Acronis Drive Monitor

Je harde schijf is niet alleen een van de meest kwetsbare onderdelen van je pc, het is tegelijk ook een van de weinige mechanische onderdelen en is dus per definitie aan slijtage onderhevig. Acronis Drive Monitor houdt op de achtergrond een oogje in het zeil en waarschuwt je bij naderend onheil.

Na de installatie nestelt de tool zich in het systeemvak van de Windows taakbalk. Aan het pictogram (en een bijhorend pop-upvenster) kan je afleiden wanneer de software een probleem vaststelt.

[download_file]

Het kan hier om zeer uiteenlopende problemen gaan. Zo kan de schijftemperatuur hoger zijn dan een zelf in te stellen limiet, is de tool in de systeemlogboeken misschien op een item gebotst dat wijst op een of andere schijfverwante probleemsituatie (bijvoorbeeld: het niet voltooien van schaduwkopieën) of heeft de ingebouwde S.M.A.R.T.-functie (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) van je schijf waarden gemeten die volgens het programma op slijtage kunnen duiden.

[related_article id=”152275″]

Eventueel moet je eerst nog de S.M.A.R.T.-functie in het BIOS activeren – op één van onze testsystemen was dat inderdaad het geval, al weigerde Drive Monitor vreemd genoeg ook daarna de S.M.A.R.T.-data in te lezen. Wel is het mogelijk om zelf een script te schrijven, waardoor je alsnog de schijfstatus kunt opvragen, ook als S.M.A.R.T niet wordt ondersteund (wat bijvoorbeeld nuttig kan zijn bij RAID-configuraties).

Het is tevens mogelijk je bij vastgestelde problemen automatisch  via e-mail op de hoogte te laten brengen – het volstaat de vereiste gegevens van de SMTP-server in te voeren.

Acronis heeft duidelijk commerciële bedoelingen met dit gratis tooltje: het werkt namelijk samen met andere producten uit het Acronis-gamma. Zo kan de nieuwste versie van True Image en Backup & Recovery automatisch een back-up maken zodra Drive Monitor aangeeft dat er mogelijk schijfproblemen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business