Nieuws

WordPress 3.0

De voortdurende innovatiedrang bij WordPress heeft de blogsoftware van weleer naar een hoog niveau gebracht. Release 3.0 toont aan dat WordPress meer dan ooit voor kleinere en middelgrote webprojecten kan ingezet worden. Het is duidelijk dat er ambitie is om een volwaardig CMS te worden.

Van WordPress verschijnen met de regelmaat van de klok updates, niet in het minst omdat de makers securityupdates niet via losse updates maar via versienummerverhogingen de wereld insturen. Maar deze 3.0, met zijn codenaam ‘Thelonious’ verwijzend naar jazz-meester Thelonious Monk, is een belangrijke mijlpaal.

Verander de indeling
Een belangrijke nieuwigheid in WordPress 3.0 is de combinatie van aanpasbare taxonomieën (al aanwezig in 2.8, maar nu toegankelijker) en de mogelijkheid om eigen berichtentypes te creëren. Dit maakt WordPress heel wat flexibeler en beter geschikt als motor voor websites die geen blogs zijn. Het wordt immers makkelijker om een complexe navigatie te bouwen en met verschillende artikeltypes te werken.

Dat is nog meer zo omdat het aanmaken van menu’s nu integraal onderdeel is van WordPress en werkt met drag&drop – vroeger moest je daarvoor een plug-in installeren. Nog meer afwisseling is mogelijk omdat elke gebruiker een eigen post-sjabloon kan hebben.

WordPress kreeg in het verleden kritiek van securityexperts omdat een basisinstallatie altijd ‘admin’ nam als gebruikersnaam. Dat probleem is nu verholpen, wat hopelijk het aantal gehackte WordPress-blogs zal terugdringen. Bij het installeren van WordPress 3.0 word je nu door een gebruikersvriendelijke proces geleid waarbij je meteen een eigen loginnaam voor de sitebeheerder kiest.

Nieuw standaardthema
WordPress krijgt tevens een nieuw standaard thema: Twenty Ten. Het is een welkome aflossing van de ‘Kubrick’ en ‘Classic’-thema’s die al sinds 2005 worden meegeleverd en intussen zeer gedateerd overkomen.

Ongetwijfeld zal er snel een overaanbod ontstaan van Twenty Ten-blogs, maar als startthema kan het erger. Leuk is onder andere dat je gemakkelijk een groot beeld in de header kunt stoppen en dat headerbeeld op berichtniveau kunt laten variëren, bijvoorbeeld met het beeld uit het open artikel.

Een site een ander uiterlijk geven is bovendien makkelijker dan vroeger met de uitstekende ingebouwde themamanager, waarmee je door het enorme aanbod aan gratis en commerciële grafische schillen kunt neuzen. Met een klik op de muis haal je een thema op en bekijk je een preview van dat thema toegepast op je site. Ook plug-ins kun je nu eenvoudigweg in de backend zoeken en ze van daaruit installeren.

Met versie 3.0 wordt het tot slot mogelijk om vanuit één WordPress-installatie meerdere blogs aan te sturen. De verschillende blogs moeten wel op hetzelfde domein geparkeerd zijn. Deze functie is niet zo interessant voor de doorsnee blogger, maar wel nuttig voor organisaties die bijvoorbeeld op hun domein medewerkers ruimte willen geven voor eigen blogs.

WordPress 3.0
Prijs: gratis (september 2010)

PRO: vlotte installatie; geïntegreerd thema- en plug-inbeheer; erg flexibel.
CONTRA: sommige functies (zoals custom posts) vereisen PHP-kennis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business