Nieuws

Bush-mails verdwenen door migratiefout

De verdwenen e-mails van de Amerikaanse regering Bush zijn het gevolg van een fout in het back-upsysteem. Dat gebeurde toen er van e-mailsysteem werd veranderd.

Het gaat om verloren geraakt e-mailverkeer tussen 2003 en 2005, tijdens de ambtstermijn van George Bush. In totaal gaat het om 94 dagen waarin enkele miljoenen berichten zijn verstuurd.

De Amerikaanse overheid is verplicht om zijn e-mailverkeer bij te houden. De communicatie gaat nadien immers naar het nationaal archief. Daar dient het als historisch document om beslissingen van de regering te kunnen herbekijken.

Een nieuw rapport geeft nu meer informatie over de zaak. Het is afkomstig van de Citizens for Resonsibility and Ethics in Washington (CREW). Dat is een burgerorganisatie die al jaren pleit om de verloren e-mails alsnog te recupereren en te onderzoeken waarom ze verdwenen zijn.

Uit dat rapport blijkt dat het verlies is ontstaan toen het Witte Huis overschakelde van Lotus Notes naar Microsoft Exchange. Het archiveringssysteem, dat ten tijde van de regering Clinton werd ingevoerd, liet vanaf toen steken vallen.

Verder in het verslag staat dat de regering Bush op de hoogte was van de fout, maar toch bleef doorgaan met de omzetting naar Exchange. Later werd er nog voorgesteld om de verdwenen e-mails alsnog proberen te recuperen, maar dat werd afgewezen. Wel werd er intussen al tien miljoen dollar uitgegeven om verkeer van 48 van de 94 dagen te recupereren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business