Nieuws

SD-kaartjes drie keer sneller in 2012

De SD Association werkt aan een update van zijn wijdverspreide flashgeheugentechnologie. De revisie van de standaard zou de datatransfersnelheden van huidige SDHC- en SDXC-kaarten moeten verdrievoudigen.

De specificatie zou in het eerste kwartaal van 2011 klaar moeten zijn. Afgewerkte producten worden een jaar later in de winkelrekken verwacht. Dat zegt Akihiro Kasahara, lid van de SD Association, op technologiebeurs IFA.

De maximumdoorvoersnelheid van hedendaagse SD-kaartjes bedraagt 104 MB per seconde, al liggen de actuele lees- en schrijfsnelheden lager. De nieuwe standaard, momenteel SD 4.0 genoemd, zal die snelheid optrekken tot 300 MB per seconde.

[related_article id=”152275″]

SD-kaart als extra schijf
Snellere datatransfers zijn niet voor iedereen nodig, maar wel belangrijk voor nieuwere toepassingen. Flashkaartjes worden steeds vaker ingezet als een soort solid state disk in moderne gadgets zoals Androidtelefoons of tablets. HD-videocamera’s of spiegelreflexcamera’s met videofuncties moeten flink wat data wegschrijven, en als dat drie keer sneller kan dan nu het geval is, kan je sneller aan de volgende opname beginnen. En uiteraard kan je achteraf ook sneller bestanden naar je computer versluizen – van zodra ook die klaar zijn om de hogere snelheden te ondersteunen.

“De nieuwe SD-snelheden worden bekomen door een tweede rij elektrische contactpunten aan te brengen op de onderkant van het kaartje. Maar er is nog wel discussie over hoeveel pins er toegevoegd moeten worden”, zegt Kevin Schader van de SD Association.

UHS-II?
Ook over de naam zijn nog geen knopen doorgehakt. De huidige topsnelheid werd UHS-I genoemd omwille van zijn ultrahoge snelheid, dus misschien is UHS-II niet onlogisch.

De SD-technologie is er in geslaagd om vrijwel de hele markt achter dat ene formaat te scharen, en andere formaten zoals MemoryStick van Sony en de xD-kaart van Olympus en Fujifilm opzij te schuiven. Het enige echte alternatief blijft CompactFlash, en dan vooral voor duurdere SLR-camera’s waar achterwaartse compatibiliteit belangrijk is en klanten bereid zijn om meer te betalen voor meer opslag en hoge transfersnelheden.

Vandaag zijn de populairste geheugenkaarten van het SDHC-type (Secure Digital High Capacity) die tot 32 GB aan data kunnen bewaren. De nieuwe SDXC (Extended Capacity) kan tot 2 terabyte huisvesten. SDXC-kaarten zijn al te vinden, maar voorlopig nog gelimiteerd tot 64 GB.

hardwareifaifa2010nieuwsopslagsdshdcshxc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN