Ben je een whizzkid en kun je een beetje programmeren? Maak dan in je vrije tijd zelf een programma of app. Software programmeren kan al jaren met programma’s als Visual Studio. Maar verkopen en er geld voor krijgen was tot voor kort niet makkelijk: je moest zelf een website opzetten, betalingen regelen, licentiesleutels uitdelen en […]

Ben je een whizzkid en kun je een beetje programmeren? Maak dan in je vrije tijd zelf een programma of app.

Software programmeren kan al jaren met programma’s als Visual Studio. Maar verkopen en er geld voor krijgen was tot voor kort niet makkelijk: je moest zelf een website opzetten, betalingen regelen, licentiesleutels uitdelen en er bovendien voor zorgen dat je programma niet illegaal verspreid werd.

Applicatiewinkels
Voor de pc is er weinig veranderd aan deze situatie, maar wie programmeert voor smartphones of mobiele apparaten, kan dankzij de zogeheten appstores nu wel relatief makkelijk een graantje meepikken. Grote spelers zijn de winkels voor de Apple iPhone, iPad en Google Androidtelefoons.

De fabrikanten van deze toestellen bieden een ingebouwde winkel aan, waar gebruikers met één druk op de knop software rechtstreeks op hun smartphone kunnen downloaden en installeren. Je hoeft dus zelf geen website te bouwen.

Bovendien wordt dit soort software nauwelijks illegaal verspreid, omdat dat moeilijk is. Elk aangekocht programma is namelijk beveiligd en gelinkt aan een gebruikersaccount in de applicatiewinkel.

Met een aantal trucjes kunnen gebruikers dit wel omzeilen, maar dat is ingewikkeld. Bovendien moeten criminelen bij elke upgrade van het besturingssysteem op zoek gaan naar nieuwe manieren om deze apps gratis te gebruiken.

Applicatie bouwen
Hoe gaat het maken en publiceren van dit soort apps nu precies in zijn werk? Wil je een app voor iPhone of iPad maken – waar het aanbod het grootst is en de meeste gebruikers zijn – dan moet je eerst de iPhone SDK downloaden op developer.apple.com/iphone.

Die SDK bevat Xcode, waarmee apps te maken zijn in de programmeertaal Objective C. Is de app klaar, dan moet je intekenen voor het iPhone Developer Program, en dat kost 79 euro per jaar. Vervolgens verstuur je de app naar Apple, waar hij getest wordt, en enkele dagen of weken later vind je hem in de applicatiewinkel. Apps kunnen gratis gedistribueerd worden.

Door er advertenties aan toe te voegen met iAds, kun je geld verdienen. Apple keert zestig procent van de inkomsten aan de ontwikkelaar uit. Wil je je app niet gratis weggeven, dan kun je er geld voor vragen, van 79 eurocent tot tientallen euro’s. Apple keert zeventig procent van de inkomsten uit en je hoeft je niet met de logistiek en betalingen bezig te houden.

 

Ontwikkelaars van de beste apps verdienen op die manier tienduizenden euro’s per maand. Zelfs met een middelmatige app zijn er nog honderden euro’s per maand binnen te halen. Maar Xcode en Objective C zijn geen makkelijke programmeertalen. Je kunt het ook proberen met een programma als Appcelerator Titanium.

Titanium helpt ook bij het publiceren van apps in die andere grote winkel, de Android Market voor smartphones en tablets met het Google Android-besturingssysteem (zie developer.android.com).

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Apps programmeren gaat niet vanzelf. Als je al iets van programmeren afweet, duurt het wellicht enkele maanden voor de eerste versie van je app klaar is.
Hoeveel verdien je eraan?
Een succesvolle app brengt snel meerdere duizenden euro’s per maand op. Zelfs als je app gratis is, kan je geld verdienen met een reclameprogramma als iAds.