Nieuws

E-boeken schrijven

Vind je het schrijven van losse artikelen maar niets, maar heb je wel een boek in de lade klaarliggen? Dankzij het internet hoef je niet meer aan te kloppen bij uitgevers, waar je meer kans loopt dat je boek geweigerd wordt. Het woord ‘e-book’ in Google ingeven, levert duizenden websites op van mensen die hun eigen elektronisch boek verkopen.

Vaak gaat het echter om een pdf-bestandje met daarin enkele screenshots en instructies. Zo levert een zoektocht naar ‘How to make money on the stock market’ ellenlange pagina’s op met links naar e-boeken. Je betaalt dan tussen de vijftig en tweehonderd dollar voor een e-boek met ‘unieke’ informatie, terwijl al die informatie gewoon op internet te vinden is.

Exclusieve informatie
Ook op eBay en gelijkaardige sites zijn er honderden e-boeken te vinden met zogeheten exclusieve informatie, die eigenlijk helemaal niets nieuws bevatten. Zelf kun je het spelletje ook op die manier spelen, maar erg koosjer is dat niet.

Zelf een e-boek bij elkaar schrijven lijkt ons ethisch iets verantwoorder, of dat nu een roman of een technisch document is. Typ de tekst in een tekstverwerker, sla hem op als pdf en verkoop hem dan op je website. Je verdient dan niet alleen geld aan het e-boek zelf, maar ook aan reclame die je op je site of blog kunt plaatsen.

Betalingen kunnen geregeld worden via PayPal of een gespecialiseerde dienst als ClickBank (www.clickbank.com) of Worldpay (www.rbsworldpay.com). Om te verhinderen dat mensen je boek zomaar kunnen kopiëren, pas je een DRM-versleuteling toe. Diensten als Meeqi (www.meeqi.com) doen trouwens al die stappen voor jou, inclusief het afhandelen van de betalingen. Ze vragen daarvoor een commissie van ongeveer twintig procent.

Voor Kindle of iPad
Wil je het echt professioneel aanpakken, dan richt je je op de populaire e-readers, zoals de Amazon Kindle, de iPad of de Sony Reader, en zorg je ervoor dat het boek ook te koop is op de e-reader zelf. Amazon heeft een heus Digital Text Platform (dtp.amazon.com) waarmee gebruikers een e-boek kunnen publiceren voor de Kindle.

Uploaden kan in HTML-formaat naar de Amazonservers. Vervolgens bepaal je zoek- en sleutelwoorden, zodat zo veel mogelijk mensen je boek kunnen vinden. Ook de verkoopprijs kies je zelf; de meeste boeken worden voor 9,99 dollar (of minder) verkocht. Van dat bedrag houd je ongeveer 35 procent over, veel meer dan wanneer je je boek publiceert via een uitgever.

Voor de iPad is de werkwijze gelijkaardig (zie http://itunes.com/sellyourbooks). Nederlandstalige e-boeken worden onder andere via Bol (www.bol.com) verkocht. Maar om er zelf één te publiceren, moet je nog steeds naar een traditionele uitgeverij.

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Enkele weken of maanden.
Hoeveel verdien je eraan?
Bij een virtuele afname van 1.000 exemplaren verdien je al snel enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de verkoopprijs en netto-opbrengst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business