Mensen met een vlotte pen kunnen daar op het internet financieel voordeel uit putten. Op een eigen website kun je een apart onderdeel aanbrengen voor interessante artikelen die niet zomaar andere stukken napraten. Met Engelstalige stukjes bereik je ineens een groter lezerspubliek. De artikelen zelf leveren niets op, maar je kunt wel geld binnenhalen met […]

Mensen met een vlotte pen kunnen daar op het internet financieel voordeel uit putten. Op een eigen website kun je een apart onderdeel aanbrengen voor interessante artikelen die niet zomaar andere stukken napraten. Met Engelstalige stukjes bereik je ineens een groter lezerspubliek.

De artikelen zelf leveren niets op, maar je kunt wel geld binnenhalen met banners of reclame op de pagina. Meer lezers lokken doe je door links naar je artikels op andere sites of fora te plaatsen.

Wie geen site heeft, kan altijd snel een blog beginnen via Blogger (www.blogger.com) of WordPress (www.wordpress.com). De lay-out is in enkele minuten klaar, waarna je meteen aan de slag kunt. Blogs kunnen over persoonlijke dingen gaan, maar zich ook toespitsen op één onderwerp.

Regelmaat is wel een belangrijk aandachtspunt: twee nieuwe artikels per maand is het absolute minimum. Een blog heeft als voordeel dat hij veel makkelijker en sneller geïndexeerd wordt in zoekmachines als Google en Bing. Trouwe lezers kunnen daarna voor mond-tot-mondreclame zorgen door jouw artikels te vermelden op hun eigen site of forum.

Gewoon schrijven
Heb je geen tijd om een goed uitgebouwde blog in elkaar te steken, of wil je maar af en toe een artikel schrijven, dan zijn er ook mogelijkheden. Bepaalde bedrijven, zoals InfoNu (www.infonu.nl) nemen de logistiek van een site op zich. Bovendien hebben ze meestal al een groot lezerspubliek.

Op InfoNu kun je na een gratis registratie Nederlandstalige artikels schrijven over uiteenlopende onderwerpen, van auto’s en computers tot reistips. InfoNu zorgt voor de paginaopmaak en plaatst er ook automatisch Google AdSense-advertenties bij. Van die opbrengst krijg jij als auteur minstens vijftig procent.

Een alternatief is het nieuwere Leerwiki. De mensen achter deze site geven in het begin maar twintig procent, maar naarmate je meer schrijft reiken ze soms tot honderd procent van de opbrengst uit aan de auteurs. Ook hier gaan de thema’s alle richtingen uit.

Recensies
Tot slot is het ook mogelijk om geld te verdienen met het schrijven van recensies van producten of boeken. Dat kan bijvoorbeeld bij ReviewStream (www.reviewstream.com). Heel wat webshops delen ook boekenbonnen, kortingsbonnen of prijzen uit aan klanten die een review schrijven over een aangekocht product.

Koop je bijvoorbeeld een boek of film bij Azur (www.azur.be) en schrijf je een review, dan krijg je enkele dagen later een kortingsbon 2,50 euro voor een volgende aankoop.

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Dat is afhankelijk van het artikel.
Hoeveel verdien je eraan?
Tientallen euro’s aan reclame-inkomsten of een kortingsbon voor een review.