De origineelste ideeën leveren vaak nog het meeste geld op, ook op internet. Hieronder een paar verhalen uit de praktijk. Het bekendste voorbeeld van een lucratief, maar in eerste instantie gek idee is de Million Dollar Homepage (www.milliondollarhomepage.com). Een Britse student verkocht één miljoen pixels op zijn homepage voor 1 dollar per pixel. Bedrijven en […]

De origineelste ideeën leveren vaak nog het meeste geld op, ook op internet. Hieronder een paar verhalen uit de praktijk.

Het bekendste voorbeeld van een lucratief, maar in eerste instantie gek idee is de Million Dollar Homepage (www.milliondollarhomepage.com). Een Britse student verkocht één miljoen pixels op zijn homepage voor 1 dollar per pixel. Bedrijven en particulieren konden aangeven hoeveel pixels ze nodig hadden voor hun banner, waarna die op de site werd geplaatst en precies zoveel pixels innam als er aangekocht werden.

De site werd opengesteld op 26 augustus 2005 en al op 11 januari 2006 waren alle pixels op – en had de student één miljoen dollar op zijn bankrekening staan, om zijn (dure) studies te betalen.

Dit idee gewoon opnieuw doen levert natuurlijk bijlange zoveel niet op; het ging om de originaliteit en het feit dat geïnteresseerden voor enkele tientallen dollars deel konden uitmaken van een uniek project.

Goed doel
De Million Dollar Homepage is een uitstekend voorbeeld van crowdfunding of crowdfinancing, waarbij een individu, groepering of bedrijf via internet geld ronselt voor een bepaald project. Vaak heeft dat geld een specifiek doel, zoals een medische operatie, een nieuwe computer of een telefoonaansluiting. Uit sympathie geven bezoekers dan enkele euro’s of enkele tientallen euro’s. Zelfs als het om een groot bedrag gaat, is de kans groot dat het geld relatief snel bijeen gesprokkeld wordt.

PayPal heeft dan ook een speciale betaalknop voor dit soort doeleinden, PayPal Donations. Een dienst die enkel aan ‘donations’ doet, is Chipin. Op de homepage geef je het onderwerp in (bijvoorbeeld ‘Studies’), het gewenste bedrag, de datum en je PayPal-account.

Vervolgens voeg je een Chipin-element toe aan je homepage. Elke bezoeker kan dan precies zien hoeveel je al verzameld hebt en hoeveel geld er nog nodig is. Een alternatief is KickStarter, een erg populaire site waar iedereen creatieve projecten op kwijt kan die mensen of vrienden die de website bezoeken kunnen financieren.

Wil je zomaar een beetje geld als ‘tip’ of ‘drinkgeld’, gewoon omdat je websitebezoekers je site goed vinden of je een leuke kerel vinden? Probeer dan de dienst Scratchback uit.

Een origineel product op de markt brengen kan ook een extra duit in het zakje veroorzaken. Dat was onder meer het geval voor de mensen achter Doggles (www.doggles.com). Die website werd gestart door een Amerikaans koppel dat vond dat hun hond scheel keek bij fel zonlicht.

Na wat geëxperimenteer met duikbrillen en gewone brillen ontwikkelden ze een speciale bril voor honden, Doggles, die nu intussen zelfs in het Amerikaanse leger gebruikt wordt.

Of zo’n site ook bij ons succes zou hebben, is maar de vraag, maar het ontwikkelen en online verkopen van een origineel product of dienst kan veel geld opleveren.

Ook sites als YouTube en Flickr werden op deze huis-tuin-en-keukenmanier groot. Of wat dacht je van HungryPod (www.hungrypod.com)? De persoon achter deze site zet muziek-cd’s om in digitale bestanden, zodat je ze meteen op je iPod kunt zetten, zonder dat je zelf uren of dagen aan je pc moet zitten.

De eigenares van HungryPod vraagt ongeveer één euro per cd en stuurt je iPod, met alle liedjes, netjes terug op, samen met de cd’s.

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Een origineel idee vinden is niet makkelijk, en kan dus maanden of zelfs jaren duren – of misschien komt het zomaar uit het niets.
Hoeveel verdien je eraan?
Heel veel geld, zeker als je je bedrijf of product na enkele jaren kunt doorverkopen aan een groot bedrijf of multinational.