Met een zogenaamd affiliate– of spaarprogramma kun je veel geld verdienen. Alleen wordt de website binnen de kortste keren overladen met hinderlijke banneradvertenties. Heel wat bezoekers knappen daarop af. Google AdSense lost dat probleem op, omdat hun advertenties onopvallend zijn en doorgaans beter aansluiten bij de doelgroep. Google gaat namelijk automatisch na waarover je site […]

Met een zogenaamd affiliate– of spaarprogramma kun je veel geld verdienen. Alleen wordt de website binnen de kortste keren overladen met hinderlijke banneradvertenties.

Heel wat bezoekers knappen daarop af. Google AdSense lost dat probleem op, omdat hun advertenties onopvallend zijn en doorgaans beter aansluiten bij de doelgroep. Google gaat namelijk automatisch na waarover je site gaat en serveert passende advertenties.

Een AdSense-account is gratis via www.google.com/adsense. Er verschijnen na het invoeren wat persoonlijke gegevens en regels HTML-code die je aan je website toevoegt. Je kiest ook hoeveel blokken AdSense-reclame er op je site verschijnen. AdSense gaat vervolgens de inhoud van je site analyseren en dan relevante advertenties tonen. Dit kunnen boodschappen zijn van concurrenten, maar die kun je weren door hun URL’s in het AdSense-beheerpaneel in te geven.

 

Klikratio
Wat brengt Google AdSense precies op? Dat hangt af van de klikratio van de bezoekers. Dat is het percentage van bezoekers die op de advertenties klikken, gemiddeld zo’n één procent.

Heeft een site duizend pageviews per dag, dan verdien je ongeveer één à twee euro. Dat is zo’n dertig à zestig euro per maand. Een populaire site met tienduizend pageviews per dag levert makkelijk 300 à 600 euro per maand op.

Google Adwords
Wil je zelf meer bezoekers op je site hebben, dan kun je meedoen aan een ander programma van Google: AdWords. Daarmee kun je zelf AdSense-advertenties toevoegen aan de Google-zoekresultaten. Dit is natuurlijk niet gratis, maar je bepaalt zelf de limiet en betaalt alleen als iemand op je link klikt (cost per click).

Je kiest zelf de CPC tussen 0,01 en 100 euro en kunt daarnaast een maximumbudget instellen. Een goed startbedrag is 0,03 euro per klik – en je kunt het maandbudget bijvoorbeeld instellen op 50 of 100 euro. Op het beheerpaneel van Google AdWords ga je precies na hoeveel je moet betalen en controleer je hoeveel de clickthrough-ratio bedraagt (hoeveel bezoekers doorklikken naar je site).

Hoe meer bezoekers op je site, des te meer inkomsten er binnenstromen van advertenties, spaarprogramma’s, affiliates en Google AdSense. En hoe hoger je site zich bevindt in de resultaten van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo, des te meer bezoekers je krijgt. Je moet dus proberen je site zo hoog mogelijk in die zoekresultatenlijst te krijgen.

Search Engine Optimization (SEO) of zoekmachineoptimalisatie is de manier waarop je dat voor elkaar krijgt. Je moet er vooral voor zorgen dat zo veel mogelijk legitieme websites een link naar jouw site opnemen. Hoe meer links naar je site (op andere relevante sites), hoe hoger die eindigt in de zoekresultaten.

Daarnaast is het van belang de juiste metatags (sleutelwoorden) te gebruiken, trefwoorden in de <title>-tag van de website te plaatsen en eenvoudige URL’s te gebruiken.

Al deze factoren – en nog veel meer – zorgen ervoor dat Google een hogere PageRank toekent aan je website, zodat deze hoger in de zoekresultaten verschijnt.

Op een site als PageRank Checker kun je nagaan wat de PageRank van jouw website – of van die van je concurrenten – precies is. 3 (op 10) is de standaarwaarde (gemiddeld), en elke score boven de 3 is positief.

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Google AdSense toevoegen aan je website duurt een uur. De zoekmachines je sites laten vinden kost echter veel meer tijd en geduld. Ook een portie geluk speelt mee.
Hoeveel verdien je eraan?
Stijgt je Google PageRank, dan krijg je gegarandeerd (veel) meer bezoekers over de virtuele vloer. Combineer je dat met AdSense of affiliatebanners, dan kunnen de inkomsten de hoogte in gaan. Voor een populaire site betekent dat inkomsten van 1.000 euro of meer per maand.