Nieuws

Dvdisaster 0.72

Of het nu gaat om cd’s, dvd’s of blu-rayschijfjes: na verloop van tijd wordt de kans op leesfouten groter. Met dvdisaster vergroot je de kans dat je dan toch nog alle gegevens correct kunt ophalen.

Het geheim? Dvdisaster voorziet in extra foutcorrectiedata (ECC: error correction code) zodat corrupte bits op grond van die bijkomende informatie alsnog kunnen worden ‘gereconstrueerd’.

Het spreekt vanzelf dat dvdisaster je niet meer kan helpen als je de tool pas bovenhaalt voor een schijfje dat al leesfouten bevat.

[download_file]

Op twee manieren
Dvdisaster moet je dus eigenlijk preventief inzetten. Dat kan ruwweg op twee manieren. Als je je gegevens nog op een schijfje moet zetten, kopieer je met je favoriete brandsoftware (bijvoorbeeld met het gratis CDBurnerXP) de data eerst naar een isobestand, om dat isobestand vervolgens met dvdisaster van extra ECC-informatie te voorzien. Daarna kun je het naar een schijfje branden.

Of je hebt al back-ups of andere data op het schijfje gebrand. In dit geval kun je de ECC-informatie in een apart bestand op je harde schijf (of een ander medium) laten bijhouden.

Ontwikkelen er zich op die geprepareerde schijfjes na enige tijd leesfouten, dan kan dvdisaster op basis van de opgeslagen ECC de originele gegevens alsnog terughalen.

Kwaliteitscontrole
Verder kun je met dvdisaster schijfjes op elk moment ook op de leeskwaliteit laten controleren. Je krijgt dan onder meer een grafische uittekening van de mogelijke probleemsectoren.

Dvdisaster laat zich wel wat lastig instellen, maar op de downloadsite kun je alvast voor alle nodige instructies terecht. De tool is zeker zinvol, alleen is het wel de vraag wie de tijd en de discipline kan opbrengen om zijn schijfjes al dan niet vooraf van extra ECC te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business