Nieuws

Invoering datalimieten gevolg van misbruik (update)

Nederlanders maken misbruik van hun goedkope abonnement voor mobiel internet door hun mobieltje te koppelen aan een pc. Zo doet de smartphone dienst als modem.

Een abonnement voor internet op een computer kost gemiddeld dertig euro, terwijl een abonnement voor onbeperkt mobiel internet maximaal tien euro kost. Besparen is voldoende reden voor enkele klanten om daar misbruik van te maken. Dit melden KPN en Vodafone tegenover het Nederlands Dagblad.

Hoeveel misbruikers er precies zijn, is niet duidelijk. Dat de groep voor een tientje excessief veel data verbruikt is daarentegen zo klaar als een klontje. “Tien procent van de mensen gebruikt tachtig procent van al het dataverkeer”, beweert de woordvoerder van Vodafone. “Daardoor betaalden kleingebruikers eigenlijk te veel.”

Abonnementen aangepast
De misbruikers zijn medeverantwoordelijk voor de aanpassingen van abonnementen voor mobiel internet die KPN en Vodafone in augustus aankondigden. Enkele contracten worden gebonden aan datalimieten.

“We hebben nu een nieuwe limiet vastgesteld waaraan de meeste bellers ruimschoots genoeg hebben. Alleen de grootgebruikers gaan meer betalen”, licht de zegsman van Vodafone toe.

Nog voor het einde van het jaar worden de nieuwe abonnementen geïntroduceerd. T-Mobile past voorlopig niets aan. 

update 16 september: De woordvoerder van Vodafone laat aan de redactie weten dat er een nuance is tussen misbruikers en grootverbruikers. De datalimieten zijn er gekomen vanwege de tien procent gebruikers die veel verbruikt, maar van misbruik is er geen sprake. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business