Nieuws

Kroes lanceert Europees botnet

De Europese Commissie wil de ongebruikte rekenkracht van tweehonderdduizend computers aanwenden voor wetenschappelijk onderzoek.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en eurocommissaris voor de Digitale Agenda, lanceerde gisteren het EGI-project (European Grid Infrastructure). Dit botnet moet tweehonderdduizend computers omvatten, voornamelijk systemen in onderzoekscentra van universiteiten wereldwijd, waaronder meer dan dertig Europese landen.

“De toegang tot een grotere verwerkingscapaciteit helpt Europese onderzoekers om complexe onderzoeksvragen op gebieden als klimaatverandering, milieu of gezondheidszorg te beantwoorden”, verduidelijkt Kroes in een persbericht.

73 miljoen euro
Over een periode van vier jaar pompt de Europese Commissie 25 miljoen in het project, dat een totaal prijskaartje van 73 miljoen euro draagt. De rest van die kosten zal gedragen worden door de verschillende nationale gridinitiatieven.

Het EGI-netwerk zal het Enabling Grid for eScience-netwerk (EGEE) opvolgen. Dit netwerk, van ongeveer veertigduizend computers, werd onder meer door onderzoekers van het CERN in Zwitserland gebruikt om de experimenten met de deeltjesversneller Large Hadron Collider te evalueren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business