Nieuws

‘Computers lezen hersengolven in 2020’

Op het Intel Developer Forum in San Francisco gaat de keynote vooral over technologie die ‘contextbewust’ is, en computers die hersengolven kunnen lezen en interpreteren.

Het IDF gaat zijn laatste dag in. Traditioneel wordt er dan naar de (verre) toekomst gekeken. Justin Rattner, Intels technologiebaas en eveneens de man die de Intel Labs leidt, komt duiding geven bij welke richting we uitgaan met nieuwe toepassingen.

Allereerst wordt er veel verwacht van context-awareness. Via harde en zachte sensoren zullen applicaties heel precies kunnen afleiden wat we aan het doen zijn, om er vervolgens de juiste acties aan te koppelen.

Dat gaat veel verder dan de huidige generatie smartphones met hun localisaties via gps. Toekomstige smartphones en MID’s zullen weten waar je bent, wat je doet, hoe je je voelt, en wat je interesses zijn.

Fodor’s Travel
We krijgen vervolgens een demo te zien van Fodor’s Travel, een applicatie die de gebruiker begeleidt tijdens reizen. Zoek je een restaurant in de buurt, dan worden alleen restaurants getoond waarvan de app weet dat die binnen je interessegebied vallen. De applicatie weet dat omdat zij je vorige restaurantbezoeken bijgehouden en geanalyseerd heeft.

Een ander voorbeeld van context-awareness dat getoond wordt, is een afstandsbediening voor tv die aanvoelt wie hem in de hand heeft en vervolgens de favoriete kanalen van deze persoon toont.

De combinatie van harde en zachte sensoren (afleidbaar uit software) wordt ook uitgebreid besproken en gedemonstreerd. Uit informatie zoals het feit dat PowerPoint is opgestart, de gps-locatie en de tijd van de dag, concludeert de software dat de persoon in kwestie een presentatie aan het geven is.

Zijn telefoon weet dit ook, en schakelt automatisch over naar de stille modus.

One more thing…
Naar analogie met Apple is er ook een ‘One more thing’-moment. Rattner voorspelt dat in 2020 computers in staat moeten zijn om hersengolven uit te lezen en te interpreteren. Het kan een nieuwe manier van besturen en interactie betekenen tussen mens en computer.

Echt concreet wordt deze voorspelling jammer genoeg niet onderbouwd, maar een filmpje maakt het publiek alvast warm voor wat er ooit gaat komen.

Bekijk het filmpje op YouTube in HD-kwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business