Nieuws

Stel zelf in hoe groot je Windowsknoppen zijn

Vraag:
De balkjes of knoppen op mijn Windows-taakbalk zijn sinds kort maar half zo groot als normaal. Dat is behoorlijk onhandig als je de naam van de bijhorende toepassing wilt aflezen, aangezien ik alleen nog maar de eerste letter zie. Hoe krijg ik die weer op de oorspronkelijke grootte? Ik werk met Windows XP.

Antwoord:
Blijkbaar is er iets fout gelopen in het Windows-register, want daar wordt vastgelegd hoe breed de programmaknoppen in de Windows-taakbalk (minimaal) moeten zijn. Uiteraard versmallen die knoppen naargelang er meer programma’s geopend zijn, maar als er voldoende ruimte overblijft, horen die breed genoeg te zijn om (nagenoeg) de volledige programmanaam te kunnen aflezen.

Met het volgende VBS-scriptje (Visual Basic) krijg je dat weer goed, zonder dat je zelf in de registersleutels moet afdalen. Je hoeft de code alleen maar letterlijk over te tikken in bijvoorbeeld Kladblok, de tekst op te slaan in een bestand met de extensie .vbs en het script vervolgens uit te voeren door op het bestand te dubbelklikken:

Option Explicit
Dim WSHShell, x, y, SleutelType, MijnVenster
Set WSHShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
x = "HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics"
x = x & "MinWidth"
SleutelType = "REG_SZ"
y = "-2700"
WSHShell.RegWrite x, y, SleutelType
MijnVenster = MsgBox("Herstart je pc om de wijziging door te voeren!", vbOKOnly,"Klaar!")

[related_article id=”160534″]


Vind je de knoppen nu iets te breed, dan kun je de waarde bij x (hier ingesteld op -2700) eventueel verkleinen tot minimaal -270.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business