Nieuws

BitNami

Er bestaan heel wat webservices en -applicaties die je gratis zelf kunt installeren. BitNami maakt het je wel erg makkelijk om de nodige services en bijhorende software te installeren en configureren.

Het komt erop neer dat BitNami veel applicationstacks aanbiedt die je de mogelijkheid bieden met enkele muisklikken het hele installatie- en initiële configuratieproces voor applicaties als DokuWiki, Drupal, Joomla!, MediaWiki, SugarCRM, Typo, WordPress en phpBB af te ronden. Je hoeft slechts de gewenste stack te downloaden en het bestand uit te voeren.

Naast de al vermelde stacks tellen wij er nog twintig andere, netjes opgedeeld in rubrieken als CMS, Blog, CRM, Forum, Photo Sharing, Wiki, eLearning en Portal Server.

Naast deze specifieke applicatiestacks biedt BitNami nog een tiental infrastructure-stacks aan. Daarmee kun je snel bijvoorbeeld een LAMP- of Ruby-omgeving opzetten, zonder daar meteen al een webapplicatie aan te koppelen.

Verschillende besturingssystemen
Deze kant-en-klare stacks kun je voor verschillende besturingssystemen downloaden; naast Windows en Linux zijn daar nog Max x86 en Mac PPC. Heb je al een complete stack (servers + webapplicatie) gedownload en geïnstalleerd, dan hoef je voor een volgende webapplicatie natuurlijk niet weer dezelfde servers te downloaden.

In dat geval kies je niet voor de complete stack, maar voor de module. Zo’n module kan namelijk een Apache- en MySQL-installatie delen met een al eerder geïnstalleerde webapp.

Ook handig: BitNami voorziet in kant-en-klare virtuele machines voor elk van deze pakketten, waarbij je dan telkens tussen twee gastsystemen kunt kiezen (openSUSE 11.1 of Ubuntu 10.04). Het spreekt vanzelf dat je dan wel al over een hypervisor als VMWare of VirtualBox moet beschikken.

Ten slotte is het ook mogelijk de stacks in een cloudomgeving te draaien, weliswaar op een pay-as-you-go-basis. Momenteel worden alleen Amazon EC2 en GoGrid ondersteund, maar volgens de makers staan bijkomende omgevingen op de planning.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business