Nieuws

Fortron EP1000 en Sweex PP210

In het lijstje van dingen die je pas aanschaft als je op de blaren hebt moeten zitten, scoort een UPS behoorlijk hoog.

Pas als je een halve dag werk kwijt bent door een plotse stroomstoring, besef je dat een UPS, een Uninteruptible Power Supply die het systeem voor korte tijd van stroom kan voorzien, eigenlijk een onmisbaar randapparaat is voor wie z’n systeem professioneel gebruikt.

Maar zelfs voor wie consequent om de vijf minuten het werk opslaat waarmee hij of zij bezig is, kan een UPS nog zijn verdiensten hebben. Een UPS beschermt namelijk ook tegen piekspanningen die via het stroomnet je computer kunnen bereiken en ernstig beschadigen, en zo dataverlies teweegbrengen.

Desktopsystemen
Zowel de Sweex PP210 als de Fortron EP 1000 richt zich specifiek op desktopsystemen. Beide noodvoedingen zijn opvallend gelijklopend. Naast de haast identieke behuizing bieden beide een capaciteit van 1.000 VA en vier stroomuitgangen aan de achterkant. Bij de PP210 zijn dit vier zogenaamde C13-aansluitingen, het mannelijke equivalent van een standaard computerstroomkabel.

Fortron beschikt over slechts twee van deze aansluitingen, maar heeft daarnaast nog twee gewone stopcontacten, zodat je van standaard stroomkabels gebruik kunt maken en bijna elk apparaat kunt aansluiten. Beide producenten leveren overigens slechts één stroomkabel mee, dus vooral bij Sweex zul je nog even in de geldbuidel moeten tasten voor extra kabels.

Het toestel van Sweex heeft vooraan een informatiedisplay dat in real-time het in- en outputvoltage weergeeft, net als een batterij-indicator. Fortron valt hiervoor terug op enkele ledjes. Of dit echt een gemis is, betwijfelen we. De bijhorende PowerView-configuratiesoftware – hetzelfde voor beide producten – toont in een statuspagina immers nog veel meer informatie dan op het informatieschermpje past.

Vanuit deze applicatie zijn tal van zaken instelbaar. Zo kan het systeem automatisch uitgeschakeld worden of in slaapstand gaan wanneer een bepaalde tijd verlopen is of wanneer het accuniveau tot een bepaald niveau gedaald is. Veel opties blijken echter uitgevlakt bij zowel Sweex als Fortron, wat erop wijst dat de software niet specifiek is aangepast voor deze UPS’en.

Op ons testsysteem, een uit de kluiten gewassen desktop van enkele jaren oud met een 22 inch lcd-scherm die bij normaal kantoorgebruik 160 à 170 watt verbruikt, duurt het ongeveer 21 minuten voor zowel de UPS van Sweex als die van Fortron er de brui aan geeft.

Ruimschoots voldoende dus om het systeem veilig te kunnen afsluiten, of even de kat uit de boom te kijken en af te wachten of de stroomvoorziening weer boven water komt. Beide apparaten doen wat ze moeten doen: het systeem bij een stroomstoring nog enige tijd van stroom voorzien en eventueel automatisch uitschakelen.

De uitrusting van beide toestellen is bijna dezelfde. Op de website van Fortron vinden we bovendien een haast identiek exemplaar maar dan met een informatiedisplay, terwijl Sweex ook een model zonder display in de aanbieding blijkt te hebben. Een echte winnaar kunnen we tussen beide toestellen dan ook niet uitspreken, al hebben we wel een lichte voorkeur voor Fortron, omdat die achteraan nog enkele gewone stopcontacten heeft.

Sweex PP210
Prijs: 109,95 euro (september 2010)

PRO: uitgebreide configuratiemogelijkheden via PowerView; voldoende batterijduur; statusdisplay.
CONTRA: interface PowerView niet aan toestel aangepast; geen gewone stopcontacten.

Fortron EP 1000
Prijs: 108,80 euro (september 2010)

PRO: uitgebreide configuratiemogelijkheden via PowerView; voldoende batterijduur; twee gewone stopcontacten.
CONTRA: interface PowerView niet aan toestel aangepast; geen statusdisplay.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business