Nieuws

L&H-toplui wellicht nooit naar de cel

De L&H-kopstukken Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert zijn tot zware straffen veroordeeld. Toch moet wellicht niemand van hen ook echt de cel in.

Lernout, Hauspie en Willaert werden door het Gentse hof van beroep alle drie veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie effectief en twee met uitstel. Zware straffen, daar zijn alle waarnemers het over eens. Toch zal wellicht geen van de drie ooit een dag achter de tralies moeten doorbrengen.

Door de overbevolking in de Belgische gevangenissen worden straffen van drie jaar effectief en minder in de regel niet meer in de gevangenis uitgevoerd. "Enkel nog veroordeelden met effectieve straffen boven de drie jaar gaan sowieso de cel in. Er zijn wel een aantal uitzonderingen: de seksuele delinquenten, de mensen zonder vaste verblijfplaats en de veroordeelden van wie de kans op recidive groot is, gaan ook de cel in als ze een straf hebben gekregen die lager ligt dan drie jaar", bevestigt Laurent Sempot, de woordvoerder van het Bestuur der Strafinrichtingen.

Meteen terug naar huis
Voor alle anderen opteert Justitie dezer dagen voor een andere oplossing. Lernout, Hauspie en Willaert krijgen wellicht heel binnenkort een brief van het parket in de brievenbus waarin staat dat ze zich moeten aanmelden in de gevangenis.

"Bij aankomst in de gevangenis worden ze dan gewoon terug naar huis gestuurd als het personeel vaststelt dat ze een effectieve straf hebben gekregen die lager ligt dan drie jaar", zegt Sempot. Daarna is het de taak van een justitieassistent om een sociaal onderzoek te maken van de veroordeelde.

Lees het volledige verhaal op De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business