Nieuws

Saudi-Arabië dringt blogvergunning op

Een woordvoerder van het Saudi-Arabische ministerie voor Informatie en Cultuur maakte donderdag bekend dat iedereen die informatie op het internet publiceert, ook op blogs en fora, officieel geregistreerd moet zijn bij de overheid.

Abdul Rahman Al-Hazza beweert dat de maatregel er komt om smaad en laster tegen te gaan en dat het land de vrije meningsuiting van de burger zeker niet probeert te belemmeren.

Turbulent verleden
Of wel? Saudi-Arabië heeft een woelig verleden als het op internetcensuur aankomt en de traditionele media worden tegenwoordig streng gereguleerd. De overheid heeft de weinige kranten stevig in haar greep en traditionele journalisten worden opgepakt wanneer ze de grens overschrijden.

Hoewel de overheid eerder al bloggers met kritiek op het leven in Saudi-Arabië arresteerde of Twitterpagina’s censureerde, is dit een eerste poging om internetmedia in hun geheel te controleren. Nu bloggen aan populariteit wint, behandelt het land het met dezelfde voorzichtigheid en beperkingen als zijn traditionele media.

Internetprotest
Deze maatregel schiet bij vele bloggers in het verkeerde keelgat. Op Twitter duiken al verschillende protesten op met de hashtag #haza3. Die verwijst naar de familienaam van de ministeriewoordvoerder. Publieke protesten zijn namelijk illegaal in Saudi-Arabië.

De maatregel is op het moment van schrijven echter nog niet in werking getreden. Wie wil kan de Twitterpagina en het Facebookprofiel van de Saudi-Arabische minister van Informatie wel bezoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business